Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Јунајтед медија и формално постала власник листа „Данас“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

10. 03. 2021.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Јунајтед медија и формално постала власник листа „Данас“

Предузеће Дан граф д.о.о, издавач листа и портала „Данас“ и формално је променило власника. На сајту Агенције за привредне регистре (АПР) данас је објављено да је Дан граф у стопостотном власништву компаније Јунајтед медија (United Media).

АПР је објавио решење према којем је усвојена регистрациона пријава за брисање осморо заједничких власника београдског Дан графа. Уместо њих, према решењу, уписује се фирма United media S.à.r.l. из Луксембурга, која је тиме постала стопостотни власник издавача листа и портала „Данас“. Власници Дан графа били су Весна Нинковић, Радомир Личина, Здравко Хубер, Раде Радовановић, Анђелка Митровић, Александра Митић, Бојан Митровић и Мирјана Спасовић.

Компанија Јунајтед медија у петак је, наиме, саопштила да јој је „након одобрења надлежних регулаторних тела“ одобрено преузимање „Данаса“, као и да је ово прво штампано издање из Србије које ће се наћи у портфолију компаније, у оквиру које послује 45 телевизија од чега пет са националном фреквенцијом, 15 портала, као и магазини и радио станице.

Ова компанија са седиштем у Луксембургу, у оквиру које у Србији послују и телевизије Н1 и Нова С, поручила је да ће „Данас“ „и даље бити оно на шта су грађани навикли“. На сајту „Данаса“ пише да лист, који је настао 1997. године, од 2021. године послује у оквиру групације Јунајтед медиjа.

Јунајтед медија саопштила је да је постала нови власник дневног листа и портала „Данас“, дан након што је Удружење новинара Србије (УНС) јавило да Комисија за заштиту конкуренције још увек није званично објавила решење да ли је одобрено преузимање листа „Данас“. Председник државе претходно је изјавио да је лист званично променио власника.

Комисија за заштиту конкуренције потврдила је УНС-у у новембру прошле године да је Јунајтед група 21. септембра поднела пријаву концентрације на тржишту како би јој се одобрила куповина Дан графа. На питање УНС-а зашто до данас није објављено решењe по пријави концентрације Јунајтед групе, у антимонополској комисији објаснили су да се „објављују решења само за одобрене концентрације“, те да је до тада потребно да се испуне процесни услови, који подразумевају и право на жалбу Јунајтед групе.

Председник државе Александар Вучић у суботу, 27. фебруара изјавио је да је „Данас“ званично променио свог власника, да би после мање од недељу дана информацију о преузимању саопштила Јунајтед медија. Коментаришући насловну страну „Данаса“ Вучић је рекао да је овај лист „и званично новина Драгана Ђиласа“. Новинарка га је, затим, исправила рекавши да је реч о „Јунајтед медији“, да би Вучић на крају изјавио: „То, Шолак, Ђилас исто“.

Провладини медији су се о преузимању листа „Данас“ служили сличном реториком, те су објавили да „Драган Ђилас, лидер Странке слободе и правде, и његов дугогодишњи пословни партнер и медијски магнат Драган Шолак не престају да шире пословну империју“, те да куповина медија у земљи и региону представља контролу над њима.

У оквиру Јунајтед групе у Србији послују СББ, Јунајтед Клауд (United Cloud), Јунајтед медиа са телевизијским каналима Н1, Нова С, Спорт Клуб, Гранд, Pikaboo, Vavoom, Cinemania, Лов и риболов, IDJ, Brainz, порталом nova.rs и маркетинг агенцијама Cas Media и Direct Media, стоји на сајту Н1. Председник Управног одбора Јунајтед групе и њен оснивач је Драган Шолак.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси