Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Одговор председника УНС-а Адриа медиа групи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

10. 02. 2021.

Аутор: Владимир Радомировић Извор: УНС

Одговор председника УНС-а Адриа медиа групи

У реакцији на нашу вест да је Град Нови Пазар доделио средства медијима који крше Кодекс новинара, Адриа медиа група – издавач Курира – наводи да је реч о паушалним и селективним тврдњама и да је тај лист постигао озбиљан напредак и драстично смањио број кршења Кодекса у последњих годину дана.

Колега Слободан Радичевић, који је био представник Удружења новинара Србије у комисији за оцењивање пројеката у Новом Пазару, исправно је поступио када је одбио да гласа за пројекте дневника Ало и Курир, позивајући се на одредбе правилника о суфинансирању медијских пројеката. Према том правилнику, комисија мора да узме у обзир одлуке Савета за штампу у претходној години, а у 2020. години Савет за штампу донео је 12 одлука о прекршају Кодекса новинара у Куриру.

Међутим, Адриа медиа група с правом инсистира на разлици између одлука Савета и мониторинга дневних листова. Мониторинг не обавезује комисије када одлучују о пројектима и не може бити основ за одбацивање пројектних предлога. УНС ће, као оснивач Савета за штампу, са великом пажњом анализирати примедбе на последњи извештај о мониторингу које издавач Курира најављује да ће доставити Савету.  

УНС поздравља чињеницу да је Курир крајем прошле године – после вишегодишње паузе – почео да објављује одлуке Савета за штампу и што улаже напор да смањи број прекршаја етичких норми. У том напору, Курир и Адриа медиа група имаће подршку УНС-а.

Владимир Радомировић

председник Удружења новинара Србије

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси