Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Теленор: Категорички одбацујемо да подривамо медијске слободе у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

05. 02. 2021.

Извор: УНС

Теленор: Категорички одбацујемо да подривамо медијске слободе у Србији

Генерални директор Теленора упутио је Удружењу новинара Србије (УНС) писмо у којем изражава забринутост због „неправедних и суштински неистинитих оптужби“ медијских кућа Н1 и Нова С у којој те куће тврде да је Теленор, склапајући легални споразум о изнајмљивању инфраструктуре Телекома, угрозио медијске слободе у Србији.

„Ми категорички одбацујемо све оптужбе да смо подривали медијске слободе у Србији или било којој другој земљи и одлучни смо да предузмемо све неопходне мере како бисмо заштитили наш углед од неоснованих оптужби“, наводи се у писму које је генерални директор Теленора Мајк Мишел упутио председнику УНС-а Владимиру Радомировићу и генералном секретару Нину Брајовићу.

У писму се даље наводи да су од 25. јануара до 1. фебруара ове године, српски канали Н1 и Нова С емитовали 34 прилога о овој теми, а да ниједном представници Теленора Србије нису били позвани да учествују у програму и покушају да утичу на пристрасне прилоге са намерном тенденцијом да сe оптужи Теленор.

„После девет дана, ти медији су објавили писмо наших власника што је био први пут да се са наше стране чују свеобухватни аргументи. Да ли је то објективно, уравнотежено и добро новинарство? Да будете нападани осам дана да би тек деветог дана коначно пустили вашу изјаву? Да будете оптужени како нападате медијске слободе и понашате се неприкладно од медија као што је Н1, који је у потпуном власништву Јунајтед групе“, пита се први човек Теленора у Србији.

Корени конфликта нису напад на слободу медија или нелојалну конкуренцију, већ у једноставној потреби Јунајтед групе да заштити сопствену доминантну позицију на тржишту кабловске телевизије, оцењује Мишел и додаје да је јасно да је Јунајтед група схватила тако озбиљно претњу од нове конкуренције да се труди да спречи могућност избора потрошачима и здраву конкуренцију.  

СББ је заузела сасвим погрешан и опасан приступ да ће овај легалан, комерцијални споразум оштетити слободу медија у Србији, претпостављајући да би Србија преко Телекома и изнајмљене Телекомове инфраструктуре емитовала само медијске садржаје Телекома. Теленор Србија има веома озбиљне намере да понуди разноврснију услугу од оне која постоји на садашњем тржишту и да клијентима понуди разноврсне садржаје, укључујући и оне које долазе од Јунајтед групе, наводи се у писму челника Теленора. 

Мишел напомиње да је Јунајтед група првобитно одбила предлог Теленора да се преговара, али изражава наду ће бити спремни да дођу за сто и разговарају о постизању договора од обостране користи, како би Теленор могао да користи и садржаје Н1.

„Уколико су и даље забринути за медијске слободе, природни следећи корак односио би се на преговоре како бисмо их ослободили те врсте забринутости“, додаје Мишел.

„Али ако наставе да демонизују потпуно легални и стандардни уговор, одбијају да преговарају о условима како да се поделе садржаји Н1 и уместо тога настављају лоше вођену кампању дезинформисања, онда је то сасвим неискрено“, додаје се у писму УНС-у.

Тужна је иронија да је Теленор Србија оптужена за уништавање медијских слобода када се, веома неопажено, догађа да Јунајтед група која има 100 одсто власништва над Н1 злоупотребљава тако што утиче на уређивање садржаја Н1, а у своју комерцијалну корист. То је преседан којем нема места у демократском друштву, оцењује Мишел.

Теленор Србија ће радити са кредибилним и независним организацијама као што је ваша, како бисмо били сигурни да вредности, правила и закони који гарантују медијске слободе неће бити угрожене, каже Мишел и оцењује да је Теленор „постао талац између две компаније које воде своје битке на јавној сцени годинама“. 

„Одбијамо да будемо вештачки увучени у њихов конфликт и намеравамо да се само усредсредимо на наше комерцијалне циљеве. Владавина права је од суштинске важности за нашу компанију и све лажне оптужбе ћемо схватити озбиљно. Теленор Србија и њени власници из ППФ Групе посвећени су и вођени принципима слободе, демократије, слободног предузетништва и одбијамо све оптужбе о угрожавању медијских слобода у Србији или било којој другој земљи“, закључује се у писму челника Теленора УНС-у.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси