Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Савет за штампу: Озон прес, Глас западне Србије, Нова.рс и Блиц прекршили Кодекс
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

04. 02. 2021.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Савет за штампу: Озон прес, Глас западне Србије, Нова.рс и Блиц прекршили Кодекс

Лист Блиц и портали Нова.рс, Oзон прес и Глас западне Србије прекршили су Кодекс новинара Србије, одлучили су чланови Комисије за жалбе Савета за штампу разматрајући пристигле жалбе на последњој онлајн седници. Tумачења новинарског права на говор и одговор, изазвало је оштру полемику међу члановима Комисије.

На седници, 28. јануара, чланови Комисије изнели су супротна мишљења о жалби једног чачанског медија против другог - Гласа западне Србије против портала Озон прес. Реч је, како су чланови објаснили, о вишегодишњем рату између ова два локална медија, а већ је постало уобичајно да Комисија одлучује ко се од ова два портала више огрешио о новинарску етику.

Овог пута, Гвозден Николић у жалби је навео да се портал Озон прес преношењем твита који садржи нетачне тврдње дезинформисао јавност на његову штету, али и на штету Гласа западне Србије, чији је власник. С обзиром на то да се оптужбе из твита односе на њега, Николић сматра да је Озон прес требало да провери наводе, те да га позове да на оптужбе и одговори.

Комисија је донела одлуку да је Озон прес прекршио Кодекс у делу који се односи на истинитост извештавања, али су два чланова Комисије била уздржанa од гласања јер сматрају да у сукобу локалних медија не треба да учествује Савет за штампу. „У овом вишегодишњем рату традиционално и принципијелно ћу бити уздржана. Мислим да је то једини начин да се та драма заврши и да зараћене стране нађу неки други начин комуникације што је, уосталом, и у интересу њихових читалаца и гледалаца“, рекла је Тамара Скрозза.

У дискусији, чланови комисије имали су подељена мишљења да ли је Озон прес требало да чује и другу страну због оптужби у твиту. Златко Чобовић сматра да је реч о дневном извештају, те да преношење твита не представља никакав проблем јер је и особа која је твитовала била укључена у догађај, док је Зорица Вишњић изјавила да је твит заправо одговор на текст на Гласу западне Србије и да „не би могла мирне савести да гласа“ да је прекршен Кодекс.

Да Савет треба да се држи принципа да одлучује и о жалбама на рад локалних медија и да није битно да ли се они међусобно свађају, сматра Љиљана Смајловић.

„Поражена сам тиме да чланови Комисије још расправљају о томе да ли човека треба позвати пре него што се о њему објаве ’најразличитије гадости’. Несхватљива су ми ’натезања’ да постоје неке околности у којима не мора да му се пружи прилика да се брани“, рекла је она.

На седници је одлучено и да су портали Глас западна Србије и Нова.рс прекршили Кодекс у делу који се односи на поштовање ауторства. Павле Јелесијевић се, наиме, жалио да је Глас западне Србије без дозволе преузео његову фотографију и потписао је као своју, док је Наташа Илић поднела жалбу да је Нова.рс без навођења извора преузела ауторски текст са њеног блога, док је као аутора потписала другу особу.

Савету је стигла и жалба на лист Блиц. Овај лист је на насловници, према жалби од особе која је навела да се до пре годину дана звала Игор Вукотић, објавио његову фотографију из личне карте означивши га као једног од припадника шкаљарског криминалног клана, иако са припадником клана нема ничег заједничког осим имена. Чланови Комисије једногласно су донели одлуку да је Блиц објављивањем спорне фотографије повредио Кодекс у деловима који се односе на одговорност новинара, новинарску пажњу и поштовање приватности.

Чланови Савета су на овој седници донели и одлуку да лист Данас није прекршио Кодекс када је објавио ауторски текст потпредседника Двери о најављеном закону о истополним заједницама. Геј лезбејски инфо центар жалбу је уложио због тог текста, истичући да се у њему вређају и дискриминишу ЛГБТ особе. 

Снежана Андрејевић сматра да се дебата мора дозволити, чак и оштријим начином изражавања него што је у тексту, док је Тамара Скрозза била супротног става - да су у овом случају, без обзира на слободу говора, употребљене квалификације супротне култури и етици јавне речи, као и забрани дискриминације.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси