Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Друштвене мреже после протеривања Трампа са Твитера
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

29. 01. 2021.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Друштвене мреже после протеривања Трампа са Твитера

Шта је пресудило да приватна компанија Твитер Доналду Трампу угаси налог на његовој омиљеној друштвеној мрежи, коју је сматрао главном полугом за комуникацију са својим бирачима и какве ће то последице имати на слободу говора у свету, полемисало се на трибини Секције младих новинара и студената новинарства Удружења новинара Србије (УНС).

Доналду Трампу, доскорашњем америчком председнику је Твитер, али и остале друштвене мреже, укинуо налог и то након што је свима било јасно да је његов пораз на изборима у Америци известан. Као разлог за трaјно протеривање Трампа, челници Твитера навели су „ризик од даљег подстицања на насиље“. Такво образложење уследило је након што је Трамп твитовао да неће присуствовати инаугурацији новоизабраног председника Џозефа Бајдена.

Председница Суда части УНС-а Љиљана Смајловић сматра да је такво образложење „лажљиво“, да није било никаквог позива на насиље, те да чак ни стаљинистички судови нису на тај начин резоновали овакве поруке, али да би могла да разуме да се Твитер раније одлучио на такав корак када је заиста било разлога за то.

„Све време је политичка и медијска номенклатура говорила да Твитер треба да дисциплинује и кажњава Трампа због начина на који га користи. Твитер је почео тиме да се служи тек када је постало јасно да он одлази са власти“, навела је Смајловићева. Она искључује могућност да је „ово храбра, независна одлука приватне компаније која неће да дозволи чак ни председнику Америке да крши њена правила“.

„Када је Твитер хтео да задржи минимум сарадње са Трампом и да га потпуно не разљути држали су га на налогу, без обзира на то шта је говорио својим противницима. Када се распоред снага променио понели су се исто као што се код нас понашају тајкуни који управљају неким јавним добрима“, нагласила је она.

Да ли је Твитер својом одлуком повредио слободу изражавања и колико ће се то одразити на нашу земљу, занимало је студенте новинарства, на чију иницијативу је одржана синоћна трибина у Прес центру УНС-а.

Из SHARE фондације објашњавају да су данас друштвене мреже и друге интернет платформе за размену и објављивање садржаја „водећи форуми“. „Често се заборавља чињеница да таквим јавним форумима управљају приватне компаније које су своју моћ изградиле захваљујући бизнис моделима који се заснивају на обради великих количина података корисника“, навео је Бојан Перков, из те фондације.

Он је посетио да су платформе Фејсбук, Твитер и Јутјуб основане у Америци, где се као највећа друштвена вредност истиче слобода изражавања, али да те приватне компаније „нису превише вољне да одговарају органима“, што се посебно односи на извршног директора Фејсбука Марка Закерберга. „Видели смо у ранијим ситуацијама да је он тај који 'пресеца' и доноси кључне одлуке. То је доста опасно, нарочито када знате да ту платформу користе милијарде људи“, истакао је Перков.

Анка Ковачевић из SHARE фондације истакла је значај представника технолошких гиганата у Србији, што је њихова обавеза према изменама Закона о заштити података о личности који је почео да се у земљи 2018. године примењује. „Послали смо прекршајне пријаве против Гугла, Фејсбука и на још 16 адреса. Половина тих компанија именовала је зато представнике у Србији, а међу њима једна од највећих Гугл. Они посматрају Србију и друге земље у развоју као тржиште где могу да остваре огроман профит, а да немају трошкове“, навела је она.

Смајловићева је закључила да ће одлука о протеривању Трампа са Твитера имати веће последице на Србију и остатак света који још није успео да убеди грађанство да су медији јавно добро и да имају право на честите медије.

ВИДЕО


Коментари (1)

Остави коментар
суб

30.01.

2021.

Mihailo Kotarac [нерегистровани] у 06:45

zbunjen

Tviter je ugasio nalog Donald Trampu nakon što je ovaj rulju ispred Kapitola pozvao na marš i osvajanje zgrade. Sve ostalo je učitavanje značenja i interpretacija. Od trenutka proglašenja preliminarnih rezultata Tramp kreira javno mnjenje i šalje netačne i lažne poruke i ukradenim izborima. To je lažljivo! Sve vreme Tramp dobija upozorenja od Tvitera da ne širi laži i njegovi se tvitovi markiraju upozorenjima da je reč o netačnim informacijama. Voleo bih da vidim da li bi i kako gospođa Smajlović kao urednica tolerisala komentatora koji širi lažne informacije i poziva na nasilnu promenu demokratskog poretka u meduju koji uređuje.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси