Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Радна група за безбедност о одговорности међународних фактора за жртве бомбардовања РТС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

26. 01. 2021.

Аутор: K.К.Н. Извор: УНС

Радна група за безбедност о одговорности међународних фактора за жртве бомбардовања РТС-а

Радна група Владе Србије за безбедност и заштиту новинара на јучерашњој седници прихватила је предлог УНС-а да у план рада уврсти и утврђивање одговорности међународних фактора за жртве бомбардовања РТС-а током НАТО интервенције на Србију и Црну Гору.

У предлогу УНС-а наводи се да би Радна група требало да затражи од НАТО-а да отвори архиве у вези са нападом на РТС, да координише активности са Комисијом за истраживање убистава новинара, Европском федерацијом новинара, Хјуман рајтс вочом и Амнести интернешенелом.

УНС тражи и да Радна група поднесе захтеве за отварање архива Војске Југославије и обавештајних служби, али и захтев Сједињеним Америчким Државама за отварање архива о овом случају.

У предлогу УНС тражи се и да представници Радне рупе присуствују обележавању годишњице напада. 

У ноћи између 22. и 23. априла 1999. године, у 2.06, у НАТО бомбардовању зграде РТС-а настрадало је 16 медијских радника.

У бомбардовању РТС-а погинули су: Јелица Мунитлак, Ксенија Банковић, Дарко Стојменовски, Небојша Стојановић, Драгорад Драгојевић, Драган Тасић, Александар Делетић, Славиша Стевановић, Синиша Медић, Иван Стукало, Дејан Марковић, Милан Јоксимовић, Бранислав Јовановић, Милан Јанковић, Томислав Митровић и Слободан Јонтић.

За погибију радника РТС-а до сада је одговарао директор РТС-а у време бомбардовања Драгољуб Милановић, који је 2002. године осуђен на десет година затвора јер није поштовао наређење Савезне владе, по којем је запослене и технику требало да измести из зграде у Абердаревој улици.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси