Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Београдски одборници одлучили: Улице добили Милојевић, Радојчић, Тијанић и Тирнанић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

18. 12. 2020.

Извор: УНС

Београдски одборници одлучили: Улице добили Милојевић, Радојчић, Тијанић и Тирнанић

Одборници Скупштине Београда усвојили су на данашњој седници предлог Удружења новинара Србије (УНС) да улице у општинама Палилула, Нови Београд и Вождовац понесу имена Предрага Милојевића, Мирослава Радојчића, Александра Тијанића и Богдана Тирнанића.

Образлажући предлог, председник УНС-а Владимир Радомировић рекао је да ова четворица новинара представљају низ који је започео Димитрије Давидовић, а наставили Лаза Костић, Милош Црњански и Мага Магазиновић - новинари који су задужили не само своју професију већ и цео народ. Навео је да је српски новинар и књижевник Предраг Милојевић животом и радом обележио цео 20. век, да ће такође доајен југословенског новинарства и дугогодишњи дописник Политике из Велике Британије и САД Мирослав Радојчић остати познат и по чувеним извештајима са Вимблдона којима је приближио тенис домаћој публици.

„То су људи који су унели књижевни стил у српско новинарство“, рекао је Радомировић. Навео је и да су Александар Тијанић и Богдан Тирнанић симбол српског новинарства и подсетио да Удружење новинара Србије додељује већ годинама награде које носе њихова имена. 

Он је нагласио да не смемо заборавити ни 16 радника РТС-а убијених у НАТО бомбардовању, као ни 17 српских и албанских новинара које је на Косову и Метохији убила такозвана Ослободилачка војска Косова. „Новинари су често давали и живот за свој народ“, рекао је Радомировић.

Он је поменуо случај предратног новинара Миодрага Инђића, који је за време немачке окупације Београда био обавештајац Југословенске војске у отаџбини и кога су Немци стрељали у Јајинцима почетком 1944. године. „Инђић је такође заслужио улицу у Београду и Удружење новинара Србије ће вам се обратити са том иницијативом“, рекао је Радомировић.

Опозициони одборници Зоран Вулетић и Раде Вељановски критиковали су предлог да Александар Тијанић добије улицу. „И те како сам против тога да Тијанић добије улицу“, рекао је Вељановски, додавши да је Тијанића лично познавао и да је поднео оставку на место директора Радио Београда кад је Тијанић „незаконито постављен“ за генералног директора Радио-телевизије Србије. „Он јесте познат новинар, али је написао и низ текстова у којима је увредљиво говорио о женама, цивилном сектору и политичарима“, рекао је Вељановски и закључио да је Тијанић „радио за Милошевића, Миру Марковић, Коштуницу, Тому Николића и ову садашњу власт“.

Зоран Вулетић је рекао да су Војислав Коштуница и Александар Тијанић, кога је описао као Коштуничиног „политичког идеолога“ „креирали атмосферу у којој је нормално да се убије премијер“. „Не сме да прође скупштинско гласање предлог да улицу добије човек који је пред убиство Зорана Ђинђића написао ‘Ако Ђинђић преживи, Србија неће’“, казао је Вулетић.

На њихова излагања оштро су реаговали одборници из Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије. Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић (СПС) рекао је да је Вељановски „унео дозу личног у обраћање“, а Вулетићу одговорио да „споменик Зорану Ђинђићу подижу СНС и СПС, јер га ваши 15 година нису подигли“.

Небојша Бакарец (СНС) рекао је да се човек који ради за све власти зове професионалац. „Па нећемо ваљда као Црвени Кмери да затиремо све што је било пре нас. То што је Тијанић нападао политичаре, то је у реду јер новинари тако и треба да раде“, казао је Бакарец, док је његов страначки колега Владимир Орлић додао да је Тијанић критиковао СНС. „Ми показујемо да смо изнад тога и гласаћемо за овај предлог УНС-а“, рекао је Орлић. Он је одбацио тезу Вељановског да је Тијанић радио за СНС. „Тијанић је умро 2013. године, а Александар Вучић је председник Владе постао годину дана касније“, казао је Орлић.

Заменик градоначелника Горан Весић је на крају расправе која је трајала готово два сата најавио да је ово тек почетак именовања улица по заслужним новинарима и културним радницима и позвао УНС да поднесе нове иницијативе.

За предлоге да улице понесу имена Предрага Милојевића, Мирослава Радојчића и Богдана Тирнанића није било гласова против, док су Вељановски и Вулетић једини гласали против предлога да улицу добије Александар Тијанић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси