Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  ИФЈ: У овој години у свету убијено 42 новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

10. 12. 2020.

Извор: УНС

ИФЈ: У овој години у свету убијено 42 новинара

Претходне три деценије убијено је 2.658 новинара и медијских радника широм света, док je ове године забележено 42 случаја када су колеге на новинарском задатку изгубиле животе, саопштила је Међународна федерација новинара (ИФЈ) поводом Међународног дана људских права, који се данас обележава.

У свету је прошле године био већи број убистава новинара (49) него ове, али из ИФЈ-а упозоравају да то не може да прикрије „смртоносну опасност и претње са којима се новинари због свог посла суочавају“. Подаци за претходних тридесет година представљају, наводе, позив да се „удвоструче напори“ како би се повећала безбедност новинара.

Према подацима ИФЈ-а, у 2020. години Мексико се налази на првом месту по броју убијених новинара, јер је чак 13 колега насилно изгубило живот, што је четврти пут у претходних пет година да се ова земља налази на врху листе. „Имајући у виду да су новинари у великом броју мета од 70-их и 80-их година, Мексико ће остати најопасније место за новинаре на планети“, наводе у ИФЈ.

На другом месту је Пакистан у којем је убијено пет новинара, док су у Авганистану, Индији, Ираку и Нигерији ове године страдала по три новинара.

Студија ИФЈ-а, која је данас објављена, показује да се најмање 235 новинара и медијских радника тренутно налазе у затвору. На врху те листе, као регион налази се Европа у којој је 91 новинар у притвору, а затим Африка са 62 таква случаја. На трећем месту је азијско-пацифички регион са 47 новинара у притвору, а следе Блиски исток и арапски свет са 33 таква случаја.

Налази ИФЈ-а показују да су грађански немири и протести повезани са изборима довели до масовних хапшења новинара, као што се десило у Белорусији. Било је хапшења и када су новинари извештавали о вирусу корона, попут трагичног случаја у Египту када је новинар због лажне оптужбе у притвору оболео од короне, а затим преминуо.

ИФЈ истиче да је половина убистава новинара у претходних тридесет година била у земљама које су претрпеле рат, криминал и корупцију, али и катастрофални слом закона и реда. На првом месту налази се Ирак са 339 убиства, затим Мексико (175), Филипини (159), Пакистан (138), Индија (116), Руска Федерација (110), Алжир (106), Сирија (96), Сомалија (93) и Авганистан (93).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси