Naslovna  |  Novinari na sudu  |  Izveštaji sa suđenja  |  Saslušan i poslednji svedok u predmetu Lazić protiv države
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izveštaji sa suđenja

07. 03. 2017.

Autor: Ljupka Simović Izvor: UNS

Saslušan i poslednji svedok u predmetu Lazić protiv države

Prema očekivanjima tužitelja, svedočenje Miodraga Stanića, jednog od suosnivača Televizije Stil iz Lapova, doprinelo je razjašnjavanju nedoumica oko ulaganja u objekat u kojem je poslovala ova medijska kuća.

U narednom periodu njegove navode proveriće ovlašćeni sudski veštak građevinske struke. Tužena strana, država Srbija, još jednom nije imala zastupnika na ročištu.

Prema Stanićevom svedočenju, iako je zgrada televizije danas ponovo zapuštena, veoma je lako i vizuelno utvrditi u kojoj meri je ulagano u taj objekat. Naime, kako je rekao, u trenutku useljenja u zgradu koja je već bila izgrađena, ali dobrano ruinirana, suosnivači Televizije Stil renovirali su i adaptirali svaku od brojnih prostorija, ulažući od izolacije, preko stolarije i infrastrukture, sve do konačnog privođenja nameni. Reč je o poslovnom prostoru od više stotina kvadratnih metara, gde je samo televizijski studio površine oko 180 kvadrata.

Kako je navedeno, Stanić je lično učestvovao u tim radovima i finansijski i fizički, te tvrdi da odlično zna kako se sve odvijalo.

Iako se o ulaganjima govorilo detaljno, o novčanoj vrednosti istih nije bilo reči. Taj zadatak, o trošku tužitelja, poveren je ovlašćenom sudskom izvršitelju građevinske srtuke čiji će izveštaj biti podnet na narednom ročištu koje je zakazano za 21. april 2017. godine.

Podsećanja radi, Radosav Lazić, kao jedan od vlasnika Televizije Stil iz Lapova, tužio je državu Srbiju radi povraćaja sredstava koje mu je, kako je takođe na sudu dokazao, nezakonito naplatila filijala Poreske uprave iz Svilajnca još 2007. godine, ujedno onemogućivši dalji rad ove medijske kuće.

Pored velikih troškova kojima je Lazić bio izložen zbog toga što je naredne dve godine morao da čuva opremu u iznajmljenom prostoru, ovim činom posao je izgubilo 35 novinara i drugih medijskih radnika.

Tokom procesa koji se vodi pred Višim sudom u Kragujevcu od juna 2016. godine, tužena država Srbija, osim odgovora na tužbu u kojem se pozvala na zastarelost slučaja, nijednom nije imala zastupnika na ročištima.

UNS je godinama ukazivao na nezakonitu blokadu ovog lokalnog medija i navodio da je reč o jednom od najdrastičnijih primera dugogodišnjeg pritiska i finansijskog uništavanja medija, s obzirom na to da je do sporne blokade došlo samo dan nakon što je na Televiziji Stil emitovan deul između tadašnjih predsednika opština Svilajnac i Lapovo.

Povezani tekstovi:

Sve bliža presuda u slučaju Lazić protiv države

Odloženo ročište u postupku Lazić protiv države

Održano prvo ročište u postupku Lazić protiv države

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi