Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  N1 daje prednost pitanjima od javnog interesa umesto promo sadržajima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 05. 2020.

Autor: Sanja Sovrlić Izvor: N1

N1 daje prednost pitanjima od javnog interesa umesto promo sadržajima

Mediji tokom predizborne kampanje jedna je od glavnih tema u javnosti. Poruke koje šalju partije, ali i način na koji su prenete, biće tokom narednih nedelja u fokusu onih koji prate izbore. Umesto dosadašnjih promotivnih sadržaja učesnika, u programu N1 trebalo bi da se nađu poruke partija u vezi sa temama od javnog interesa.

A kako bismo saznali šta nude građanima pozvali smo ih da nam odgovaraju na pitanja u video formi do 30 sekundi. Evo šta ćemo stranke pitati u periodu od 3. do 18. juna

- Šta promeniti u izbornim uslovima? Kako unaprediti dijalog u društvu?

- Kako ublažiti posledice koronavirusa?

- Kako zaustaviti posledice partijskog zapošljavanja?

- Šta treba uraditi u školstvu i zdravstvu? Kako rešiti Kosovo?

- Kako spustiti tenzije u regionu, na koji način pregovarati sa Evropskom unijom.

- Kako obezbediti sredstva za zaštitu životne sredine? 

"BIRODI se za to zalaže dvanaest godina ali ovo je prvi put da je neki medij to konkretno i uradio... To bi trebalo da urade naročito javni servisi. Znači RTS u Beogradu i Radio televizija Vojvodine", kaže Goran Georgijev iz BIRODI-ja.

A kako su mediji izveštavali poslednjih meseci? Vladajuća većina je dominirala na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću, zauzevši 91odsto vremena posvećenog političkim akterima u proširenom udarnom vremenu na: RTS 1, Prva, Pink, Happy i B92. To pokazuje monitoring medija koji je Crta sprovela u periodu od uvođenja do ukidanja vanrednog stanja.

"Mediji u Srbiji, naročito oni koji imaju najveći uticaj, to su televizije sa nacionalnom pokrivenošću, apsolutno su potpale pod taj fenomen izveštavanja o funkcionerskim aktivnostima tokom kampanje i to je nešto što je jedna od posledica po prilično lošu medijsku scenu u Srbiji, izostanak pluralizma, izostanak razmene mišljenja različitih aktera. Već jedno tendenciozno izveštavanje, pre svega o akterima koji su, između ostalog, i na vlasti", objašnjava Raša Nedeljkov iz organizacije Crta.

TV N1 će, tokom kampanje, svake nedelje definisati pitanja za svaki dan u narednoj nedelji i javno ih objaviti očekujući da učesnici izbora na njih i odgovore.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi