Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tragala za istinom, a da li ćemo istinu o ubistvu Dade Vujasinović ikada saznati
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 04. 2020.

Autor: Maja Đurić Izvor: N1

Tragala za istinom, a da li ćemo istinu o ubistvu Dade Vujasinović ikada saznati

Navršava se 26 godina od smrti Radislave Dade Vujasinović, novinarke lista "Duga", koja je 1994. godine izgubila život pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima. Dadina porodica i kolege od prvog momenta sumnjaju u zvaničnu verziju istrage, prema kojoj se ona ubila iz lovačke puške. Ovaj slučaj, kao i druge večite istrage, nekažnjavanje i neidentifikovanje odgovornih za ubistva novinara, kreiraju u čitavom društvu, a posebno u medijskoj profesiji - atmosferu nesigurnosti.

"Za one koji možda ne znaju, Glavni odbor Socijalističke partije Srbije tužio je Vas i redakciju Duge, povod je tekst u kom se, prema ovoj optužbi, dovode u vezu socijalisti i podzemlje Beograda. To je objavljeno pre dva broja u Dugi, svi su potom gledali u Dugu, šta će biti sa Dadom i Dada Vujasinović nastupa sa novim člankom "Istina o Arkanu". Da li Vas je uplašila ova optužba?", upitala je u Utisku nedelje 1993. godine voditeljka Olja Bećković.

"Ne, nije me uplašila. Samo me je iznenadila...", rekla je tada Dada Vujasinović.

Porodicu, prijatelje, kolege, čitavu javnost u Srbiji iznenadila je vest da je 8. aprila 1994. godine Dada Vujasinović pronađena mrtva u svom stanu na Novom Beogradu.

Dvadeset šest godina kasnije - nema odgovora na pitanje koje stoji i dalje iznad imena Dade Vujasinović: pod kojim okolnostima je novinarka neustrašivog duha izgubila život?

Prema nalazima Forenzičkog instituta u Hagu, smrt novinarke mogla je da nastupi kao posledica ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja. Za one koji su je poznavali, scenario je, kažu, mogao biti samo jedan.

"Strašno bih voleo da su svi oni koji odlučuju šta se dogodilo Dadi Vujasinović bili dan posle njenog ubistva u njenom stanu. Da vide na šta je ličio taj stan, tu krvavu fotelju, da su videli trag na plafonu, da su videli mnoge tragove... Ja sam čak sebe terao da obučem hulahopke, da vidim da li može da se navuče ovaj oroz... To je nemoguće", kaže novinar Vanja Bulić, u tv emisiji "Bez tajni", JSP produkcije.

"Ni jednog trenutka nisam pomislila da je Dada mogla da se ubije, ali kada njoj neko baci mrtvu pticu na automobil ili kada je neko po 150 puta telefonira, sa raznih adresa šalje pisma, razne vrste pretnji, to je onda jedna atmosfera u kojoj vi ste sigurni da njon život nije tako bezbedan", rekla je novinarka Vesna Mališić.

Utvrđeno je da je tog 8. aprila 1994. godine nestala zelena fascikla u kojoj je bilo mnoštvo podataka koje je Dada Vujasinović prikupila radeći na istraživanju organizovanig kriminala.

Na godišnjicu smrti, Komisija za istraživanje ubistava novinara poručuje da nema novih informacija i da je slučaj nakon više od pola veka i dalje otvoren.

"Vrlo često se pominje pretnja koju je dobila od Željka Ražnatovića Arkana, koji joj je rekao: ako te budu pitali ko je sledeći, reci da si i ti i da sam ti ja to rekao. Ali se vrlo malo govori o pretećem pismu koji je dobila nakon intervjua sa Božidarom Stevanovićem i u tom pretećem pismu ono što je stajalo jeste da je ona zapravo upropastila generala", kaže Jovana Polić, autorka emisije o Dadi Vujasinović.

"Ono što smo najviše mogli da uradimo je da isproveravamo sve ono čime se raspolagalo od dokaznog materijala i to smo i uradili preko Forenzičkog instituta u Holandiji, posle toga je teško bilo pronaći bilo kakav dodatni dokaz koji bi mogao da posluži za nastavak istrage. Ali, Tužilaštvo i dalje drži otvorenim ovaj slučaj", rekao je Veran Matić iz Komisije za istraživanje ubistva novinara.

Dada Vujasinović govorila je da svojim tekstovima želi da probije led i razbije mit o "nedodirljivim ljudima" iz sveta organizovanog kriminala.

"Kako se ne plašite?", upitana je u Utisku nedelje 1993. godine.

"Ne znam kako to da vam objasnim - jednostavno se ne plašim. Zaista", odgovorila je Dada Vujasinović.

Tragala je za istinom, a pitanje je da li će istinu o ubistvu Dade Vujasinović javnost u Srbiji ikada saznati?

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi