Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Debata NDNV-a: Javni podaci zamagljeni, a građani pod nadzorom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 03. 2020.

Izvor: Beta

Debata NDNV-a: Javni podaci zamagljeni, a građani pod nadzorom

Pristup podacima od javnog interesa, elektronska uprava i sistem zaštite podataka u Srbiji su na veoma niskom nivou jer su ti sistemi komplikovani za upotrebu i građani nemaju dovoljno saznanja o njihovom korišćenju, dok su njihovi lični podaci u sajber prostoru potencijalno izloženi različitim oblicima manipulacije, ocenjeno je na onlajn debati "Digitalna uprava – analogni procesi".

Filip Milošević iz Šer fondacije (SHARE) ocenio je u debati koju je organizovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine, da je sistem e-uprave u Srbiji komplikovan i netransparentan jer se podaci objavljuju selektivno.

On je kazao da je zakon omogućio da građani traže informacije koje organi vlasti ne objavljuju, ali da je i taj proces prilično otežan, jer nisu pojednostavljene procedure za dobijanje traženih podataka.

Posebno je upozorio na ranjivost javnog sistema kada je u pitanju zaštita podataka, navodeći da to potvrđuje i aktuelni primer hakerskog upada u sistem JP Informatika iz Novog Sada.

"Zaštita podataka kod nas je na tom stepenu na kojem može doći do masovnog video nadziranja, što može da ugrozi slobode građana. A to je veliki problem za demokratiju, jer ako ste stalno pod nadzorom teže ćete se odlučiti na javni protest", istakao je Milošević.

On je ukazao da su različite i bezbednosne pretnje u sajber prostoru, navodeći da su posebno opasne one vezane za korišćenje baza podataka za manipulacije vezane za političke stavove i širenje lažnih vesti.

Novinar televizije N1 Mladen Savatović rekao je da se proces digitalizacije u Srbiji "sveo na fotokopiranje dokumenata i njihovo pretvaranje u elektronsku formu", ali da su informacije od javnog značaj ipak ostale teško dostupne građanima, jer je pristup veoma komplikovan.

"Lokalne samouprave često se hvale da redovno objavljuju podatke na svojim portalima, ali ti podaci i dokumentacija uopšte nisu jednostavni za korišćenje. Sa druge strane, građani nisu dovoljno upoznati ni sa sistemom e-uprave, čak ni oni iz mlađe populacije. Oni koji i pokušaju da koriste te usluge, na kraju ipak završe pred šalterom, jer im je po običaju falio 'jedan papir'", kazao je Savatović.

Prema njegovim rečima, digitalizacija bi trebalo da olakša posao i novinarima, ali to ipak nije slučaj, jer je potrebno puno pretrage i vremena kako bi se dokumenti koje objavljuju lokalne samouprave na svojim portalima rastumačili.

Savatović je ocenio da građani Srbije nisu dovoljno informisani ni o zaštiti podataka, iako im zakon garantuje to pravo, niti im je olakšan put do dobijanja informacija od javnog značaja, dodavši da iz ličnog novinarskog iskustva može da potvrdi da takav proces traje mesecima.

Onlajn debate NDNV realizuje u okviru projekta "Informisani građani, kontrolori lokalne vlasti", u saradnji sa organizacijom CRTA.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi