Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zašto je sever Kosova mesecima bez signala televizije Mir
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 03. 2020.

Autor: Danas/RTK Izvor: Danas

Zašto je sever Kosova mesecima bez signala televizije Mir

Od pre tri meseca gledaoci na severu Kosova ne mogu da prate TV „Mir“ iz Leposavića, s obzirom na to da je isključena iz kablovske distribucije. Trenutno ova TV svoj program emituje zahvaljujući prijateljskoj pomoći TV „Mitrovica” iz južnog dela Mitrovice, ali ne na celokupnoj teritoriji Kosova.

DaTelevizija “Mir“ je isključena od strane kablovskih distributera „VGN“ iz Mitrovice i „Impulsa“ iz Leposavića, koji su, krajem prošle godine, kupljeni od strane firme MTS.d.o.o, koja funkcioniše kao „ćerka firma“ „Telekoma Srbije“.

Početkom februara, ovoj medijskoj kući, biva isključen i internet te je od tada u potpunosti obustavljen signal koji je emitovan putem multika i unika sistema širom Kosova, Srbije i sveta.

Spas za emitovanje signala na jugu Kosova, putem kablovskih provajdera, pronađen je u prijateljskoj TV „Mitrovica“, čiji je direktor Nedžmedin Spahiu i iz čijih prostorija se trenutno i emituje program TV „Mir“ iz Leposavića.

Nenad Radosavljević vlasnik TV „Mir“ u izjavi za program na srpskom jeziku Radio Kosova 2, ističe da i pored više pokušaja da se dođe do dogovora, čelnici MTS-a d.o.o. ne žele da ovu televiziju vrate u kablovsku distribuciju, iako su zakonski obavezni da to učine.

Razlog isključenja, po njegovom mišljenju leži u uređivačkoj politici ove medijske kuće, ali i u njegovom političkom angažmanu.

„To što smo mi nezavisni medij i što u našem mediju nema favorizovanja, niti pozicije niti opozicije u Srbiji, ali i na Kosovu, sve jedno, takvo stanje, pošteno, iskreno…, ne odgovara ljudima koji su totalitarni, koji su deo diktatorskog režima u Srbiji i koji ne žele da čuju ni jednu jedinu reč o tome, ako neko ne misli o njima, kako bi oni to voleli da se čuje. To je prvi i osnovni razlog, a drugi je moje političko opredeljenje, moje članstvo u Savezu za Srbiju, i to je borba protiv mene lično“, kaže Radosavljević.

Novinarka ove televizije Vesna Vukašnivić izjavi za program na srpskom jeziku Radio Kosova 2, potvrđuje da je objektivnost bila osnovno načelo funkcionisanja ove medijske kuće, ali da je, nažalost, to nekome i zasmetalo.

„Bili smo i ostali otvoreni za rad i informisanje, vrlo često, i za one koji nisu imali mogućnost da se vide i da se čuje njihova reč u drugim medijima“, ističe Vesna Vukašinović, dodajući da u tome i vidi razlog gašenja signala TV „Mir“.

U ovoj medijskoj kući iz Leposavića radi devet novinara i tehničara, koji su direktno ugroženi kada je egzistencija u pitanju i boje se za svoj dalji angažman. Još uvek se, po rečima Nenada Radosavljevića, „nekako bore“, međutim ukoliko ovakvo stanje potraje biće prinuđen da „zaključa vrata“, a time i da svojim radnicima uruči otkaze.

„Ono što je, nekakva, akumulacija sredstava i finansija, to mi još uvek možemo da podnosimo, međutim ako se budu ugovori komitenata naših otkazivali u narednom periodu, potrošićemo to što imamo akumulirano i bićemo prinuđeni da ugasimo televiziju, odnosno stavimo „ključ u vrata“ i to je to“, ističe Radosavljević.

Radnici u televiziji se ne predaju. Rade i dalje punom parom, ali se jednako bore putem drugih medija, ali i društvenih mreža, za svoja prava, odnosno ne žele da odustanu od matične kuće u kojoj, mnogi od njih, rade više od 10 godina.

„Nismo ni spremni da kolektivno, tek tako, dignemo ruke i borićemo se, na svoj način, za naše plate i egzistenciju. Devetoro ljudi je u pitanju i većina porodica zavisi od tog primanja. Ipak moram da dodam, umesto stvaranja novih radnih mesta, moćni, gase i ova postojeća“, objašnjava Vesna.

Nenad Radosavljević nam dalje iznosi da još uvek nije podneo tužbu, nadležnom sudu, jer po savetu advokata želi da iskoristi nadležnosti drugih instanca, ali da će to, svakako, učiniti. Nada se da će se ova „tortura“ nad Televizijom „Mir“ završiti po okončanju izbora u Srbiji, koji su zakazani za 26. april, ali i da će mnoge domaće i međunarodne organizacije iskoristiti svoj kredibilitet i rešiti ovaj problem.

„To stanje će, takvo kakvo je, sigurno potrajati dugo. Nadam se da će, onog trenutka, kada se izborna procedura u Srbiji završi, i budu izabrani oni koji su, kako se vidi, sigurni pobednici, pod pritiskom Nezavisnog komeserijata za medije, i pod pritiskom drugih organizacija, nadam se, OSCE-a, UNMIK-a…da nas ipak puste u kabal, posle izbora“, zaključuje na kraju Radosavljević.

U želji da čujemo drugu stranu i dobijemo komentar od strane čelnika MTS-a d.o.o. nismo uspeli. Službenici koje smo dobili, ističu da nisu nadležni da daju izjave, a na mejl koji smo poslali nismo dobili odgovor.

Televizija „Mir“ se i dalje ne vidi u regionu za koji ima licencu od strane Nezavisnog komeserijata za medije na Kosovu, nije uključena u sistem kablovskih provajdera, iako je to zakonom regulisano kao obaveza, i svakodnevno trpi gubitke, a više hiljada građana pravo na pravovremeno i objektivno informisanje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi