Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Četiri suđenja u istom danu: Simonoviću za paljenje kuće, dok on istovremeno tuži novinare
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 01. 2020.

Autor: Tamara Spaić Izvor: Cenzolovka

Četiri suđenja u istom danu: Simonoviću za paljenje kuće, dok on istovremeno tuži novinare

U atmosferi pretnji Dragoljuba Simonovića novinarima da će ih „omlatiti“ i „očistiti“, za isti dan zakazana suđenja ovom funkcioneru SNS-a za paljenje kuće Milana Jovanovića i naknadu štete, ali i dva po njegovim tužbama protiv novinara

Suđenje za paljenje kuće Milana Jovanovića, novinara portala Žig info, nastavlja se sutra, 21. februara, u 11 sati, u Palati pravde u Beogradu. Biće to tek četvrto ročište u procesu koji je počeo u aprilu prošle godine protiv Dragoljuba Simonovića, funkcionera Srpske napredne stranke i bivšeg predsednika Opštine Grocka, okrivljenog za podstrekavanje, kao i protiv još trojice koji su učestvovali u napadu.

Međutim, to neće biti jedino suđenje u kome je Simonović glavni protagonista, jer su za isti dan zakazana još tri suđenja, dva po tužbama Simonovića protiv novinara portala Žig info i jedno za nadoknadu štete za spaljenu kuću Milana Jovanovića.

Suđenje se nastavlja u atmosferi novih Simonovićevih pretnji novinarima da će ih „omlatiti“ i „očistiti“. One su usledile nakon što ih je Dragoljub Simonović na prethodnom ročištu, održanom 12. decembra, vređao i omalovažavao, a tužiocu čak pretio da bi moglo da mu se dogodi da „više ne bude tužilac“.

Institucije nisu stale u zaštitu tužioca i nisu reagovale ni na koji način, i to baca dodatnu senku na ceo postupak.

Simonović nastavlja da preti

Najnovija Simonovićeva pretnja u kojoj kaže da novinara Žig infa treba „omlatiti“ i „očistiti“ snimljena je pre svega nekoliko dana i objavljena na portalu protiv koga Simonović nesmanjenom žestinom vodi svojevrsni „hibridni rat“ – što na društvenim mrežama, što iscrpljivanjem brojnim tužbama protiv novinara portala Žig info, a u kojima traži da mu se za „pretrpljenu duševnu bol“ isplati ukupno 4,8 miliona dinara.

Na novom ročištu za paljenje kuće novinara očekuje se nastavak ispitivanja optuženih. Odbrana, sud i oštećeni trebalo bi da ispitaju drugooptuženog Vladimira Mihajlovića, bivšeg policajca Interventne brigade, koji je prošlog puta iznenada promenio iskaz o tome da ga je Simonović angažovao da zapali kuću.

Mihajlović sada tvrdi da je samoinicijativno organizovao paljenje kuće. „Da učinim nešto Simonoviću da bih pomogao svojoj ženi, da joj bude bolje na poslu“, rekao je Mihailović. U tom svedočenju on je naveo i da su mu neimenovani visoki zvaničnici MUP-a nudili šest meseci kućnog pritvora i povratak u policijsku službu ukoliko okrivi Simonovića. Kazao je i da je uvideo da od tog dogovora nema ništa, da učestvuju u neizvesnom suđenju, pa je, kako je rekao, rešio da „otkrije pravu istinu“.

Ako bude vremena, nakon ovoga bi trebalo da bude ispitan trećeoptuženi, saučesnik Igor Novaković, dok je postupak protiv Aleksandra Marinkovića, koji je bacio Molotovljev koktel na kuću, razdvojen i vodiće se zasebno, jer je on u bekstvu.

Marinkovićev branilac je na prethodnom ročištu rekao da ne može da ga pronađe i da ga danima traži, a sudija je raspisao poternicu za njim i naložio da mu se momentalno odredi pritvor čim bude bio pronađen.

Novinari portala Žig info nadaju se da bi već na sutrašnjem ročištu reč mogao da dobije i Milan Jovanović, jer, kako kažu, „to će biti posebno zanimljivo“.

„Pripremio sam se dobro za nastavak suđenja i imam čvrste dokaze koje ću izneti na sudu“, rekao je Milan Jovanović za Cenzolovku, odbijajući da unapred otkrije o čemu se zapravo radi.

Iako je postupak protiv Dragoljuba Simonovića na samom početku delovao kao pozitivan izuzetak u odnosu na većinu nerasvetljenih slučajeva u kojima su novinari ubijeni, prebijeni, vređani ili im je nekažnjeno prećeno, taj utisak bitno menjaju pretnje „omlatiću novinara“, brojne tužbe protiv novinara portala Žig info, bahato ponašanje Simonovića na samom suđenju, uvrede koje iznosi bez ikakve zadrške, ali možda još i više činjenica da je ostao visoko pozicioniran u stranačkoj hijerarhiji i da SNS očigledno šalje poruku da i dalje na njega računa. Glasno ćutanje povodom Simonovićevih pretnji tužiocu takođe ne uliva poverenje.

Istovremeno se od Milana Jovanovića traži da plati porez na kuću koja mu je spaljena i iz koje je jedva izvukao živu glavu.

Simonovićev duševni bol

Pored ovog glavnog sutrašnjeg suđenja, u Drugom osnovnom sudu u 9 sati zakazano je suđenje po tužbi Dragoljuba Simonovića protiv Željka Matorčevića, urednika portala Žig info. U pitanju je jedna od 16 tužbi kojima je urednika Žig infa Simonović zasuo, kada je, nakon 40 dana, izašao iz pritvora.

Matorčević kaže za Cenzolovku da očekuje da sve tužbe budu odbačene jer je za tužbe protiv novinara nadležan Viši sud, a po Zakonu o javnom informisanju sve tužbe su zastarele budući da se odnose na tekstove starije od šest meseci. Drugi osnovni sud se već proglasio nenadležnim u četiri takva slučaja, ali ročišta se i dalje zakazuju i u nekima sud ipak želi da sasluša i Simonovića i novinare.

Sudovi su zasuti Simonovićevim tužbama koje dodatno iscrpljuju urednika Žig infa koji će morati da nekoliko puta mesečno odlazi na suđenja. Do sada je održano desetak pripremnih ročišta.

„Ja ću se svakako pojaviti 21. februara ujutru u 9 sati, a očekujem da se Simonović ne pojavi, sa obrazloženjem da ima suđenje u 11 sati. Njegovi advokati su znali za to, jer je već bilo zakazano suđenje na kome se Simonoviću sudi za paljenje kuće. I ne samo to, u 11.30 sati ide još jedna Simonovićeva tužba, s tim što je to pripremno ročište. Tu ne moramo da se pojavimo ni on ni ja, mogu da odu samo naši advokati. Milan Jovanović takođe ima zakazano suđenje za 21. februar, odnosno glavno ročište, sa Bojanom Šijački, i to u 9 sati po zahtevu za nadoknadu štete za spaljenu kuću, a zatim u 11 sati suđenje za paljenje kuće. U istom danu održavaju se četiri suđenja vezano za Simonovića“, kaže Matorčević za Cenzolovku.

Simonović nikako da se odluči da li se sudi sa novinarima ili građanima

Pohod po sudovima koji je preduzeo Dragoljub Simonović deluje prilično konfuzno i u najmanju ruku kontradiktorno. Jer, u 15 tužbi pred Drugim osnovnim sudom Simonović tvrdi da novinari portala Žig info nisu novinari i da portal nije medij, u još jednoj, 16. tužbi pred Drugim osnovnim sudom Simonović traži obeštećenje za „duševnu patnju“ zbog predstavke Osnovnom javnom pravobranilaštvu koja je podneta u vidu peticije pedesetak građana, ali su je inicirali novinari portala Žig info, dok u tužbi pred Višim sudom Simonović priznaje da su u pitanju novinari i tuži Žig info za četiri teksta, od kojih je dva napisao Milan Jovanović.

Dragoljub Simonović izgleda ne može da se dogovori sam sa sobom da li „ratuje“ sa novinarima ili sa građanima Grocke.

„Simonović hoće sebe da prikaže kao nekog ko probleme rešava sudskim putem, a ne tako što nekog batina ili mu pali kuću. Objavili smo na portalu snimak razgovora Simonovića sa jednim građaninom u kom Simonović kaže ’omlatiću’, ’očistiću’ novinara Žig infa. On sebe na suđenju predstavlja kao da je jako fin i da nikad ne upotrebljava te reči, da je rekao policajcu da popriča sa nama, a na ovom snimku koji smo objavili izgovara pretnje. To ne ide u prilog slici koju hoće da ostavi o sebi i, kao što je sam izjavio na prethodnom suđenju, da ne može ’šmokljan da bude predsednik’. Nažalost, može. Ne znam baš da li je to ’šmokljan’, ali je svakako bahatost prisutna kod njega“, kaže Matorčević za Cenzolovku.

Tužilac traži osam godina zbog paljenja kuće

Kuća novinara Milana Jovanovića zapaljena je 12. decembra 2018. godine, nakon što su na garažu, koja je deo kuće, bačena dva Molotovljeva koktela. Jovanoviću je izgorela sva imovina koju je sticao tokom života. Preživeo je zahvaljujući supruzi koja ga je iznela ošamućenog od dima i lekova koje pije kao težak plućni bolesnik.

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Dragoljuba Simonovića i zatražilo maksimalnu kaznu od osam godina zatvora zbog sumnje da je naložio paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanović. Tereti se da je izvršio teško delo protiv opšte sigurnosti podstrekavanjem.

Za Vladimira Mihajlovića kao saučesnika u izvršenju krivičnog dela zatražena je kazna zatvora u trajanju od pet godina, za Igora Novakovića, koji je takođe okrivljen kao saučesnik, kazna zatvora u trajanju od pet godina, a za Aleksandra Marinkovića kao izvršioca kazna zatvora u trajanju od šest godina zatvora.

Zbog sumnje da su zapalili kuću novinara, prvo su uhapšeni Aleksandar Marinković, Igor Novaković i Bojana Cvetković Šijački. Šijački je priznala krivično delo i u sklopu dogovora sa tužilaštvom osuđena je na šest meseci kućnog pritvora i 50.000 dinara.

Dragoljub Simonović je uhapšen 25. januara 2019, a o tome je na konferenciji za medije javnost obavestio lično predsednik Srbije i šef SNS-a Aleksandar Vučić.

„Godinama i decenijama, posebno od 2000. do 2012. godine, govori se o partijskim knjižicama kao svemogućim ulaznicama da radite šta hoćete. Srbija će biti pravno sigurna zemlja. Zato vam saopštavam da je policija Srbije danas uhapsila i zadržala Simonović Dragoljuba, predsednika Opštine Grocka“, rekao je tada Vučić.

Simonović je pušten na slobodu 7. marta 2019, kada počinje da podnosi tužbe protiv novinara portala Žig info, a na društvenim mrežama se istovremeno intenzivira kampanja pretnji i mržnje protiv novinara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi