Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Akcija za opstanak nezavisnih medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 11. 2019.

Izvor: FoNet

Akcija za opstanak nezavisnih medija

U Kragujevcu je juče održana akcija "Izađi iz mraka", sa koje su kragujevački novinari gradskoj vlasti i gradonačelniku Radomiru Nikoliću uputili tri zahteva koji treba da obezbede transparentnu raspodelu budžetskih sredstava namenjenih za informisanje.

Kragujevac već pet godina ne raspisuje konkurs za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa i sva budžetska sredstva za informisanje usmerava ka privatizovanoj, pa ponovo podržavljenoj Televiziji Kragujevac.

Prema oceni organizatora, Kragujevac, koji se smatra kolevkom srpskog novinarstva, poslednjih godina postaje grobnica te profesije.

Neki mediji su ugušeni, drugi su na ivici opstanka, novinari su prinuđeni da traže druge poslove kako bi preživeli a najveću štetu trpe građani koji ostaju bez objektivnih, istinitih i pravovremenih informacija.

Zbog toga novinari preostalih medija koji nisu pod kontrolom vlasti od gradonačelnika Nikolica traže da odmah raspiše konkurs za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja za 2020. godinu, da dostavi informacije o trošenju budžeta za medije u 2019. godini, kao i da on, i svi iz njegovog tima, budu dostupni svim medijima, bez diskriminacije.

Akciju kragujevačkih novinara podržali su NVO Građanske inicijative, Nezavisno udruženje novinara Srbije i brojni istaknuti medijski profesionalci iz Beograda i Kragujevca.

Novinari su tokom akcije ispred zgrade Skupštine grada razgovarali sa građanima o medijskoj situaciji u gradu i delili im letke sa zahtevima upućenim gradonačelniku.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi