Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nastavlja se projekat Tajmlajn
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 11. 2019.

Izvor: FoNet

Nastavlja se projekat Tajmlajn

Realizacija projekta Tajmlajn, koji podrazumeva stvaranje novog digitalnog nacionalnog i lokalnog multimedijalnog arhiva, nastavlja se odabirom najvažnijih događaja od 2001. do 2015. godine, čime će biti rekonstruisani medijski sadržaji nastali tokom 25 godina, saopštili su danas učesnici projekta.

Projekat sprovodi Ebart, zajedno sa partnerima – nedeljnikom NIN i Gradskom bibliotekom Vladislav Petković Dis iz Čačka, a finansiran je sredstvima Evropske unije.

Ideja na osnovu koje je nastao projekat Tajmlajn – Neizvesna prošlost 1991-2015. bila je da se, kroz stvaranje novog digitalnog nacionalnog i lokalnog multimedijalnog arhiva, doprinese povećanju kvaliteta istraživačkog novinarstva i kredibilitetu medija u Srbiji.

Takođe, namera Tajmlajna je i da se uveća medijska i digitalna pismenost, što bi građanima omogućilo da analiziraju i procenjuju medijske poruke i prepoznaju uticaj medija na demokratske procese.

Tokom protekle dve godine, od kako je počela realizacija Tajmlajna, istraživački tim Ebarta, koji su činili medijski eksperti, sociolozi i istoričari, pregledao je više od 250.000 novinskih strana, odslušao više od 600 sati radijskog i odgledao oko 1.000 sati TV programa.

Ishod ovog rada je više 2.000 odabranih događaja i 10.000 unetih izvora za period 1991-2000.

Na kraju čitavog procesa, Tajmlan će 2021. godine obuhvatati najmanje 5.000 događaja i više od 20.000 izvora.

Tajmlajn portal baziran je na različitim događajima koji su bili značajni za period 1991-2015.Svaki događaj se može povezati u jednu ili više vremenskih linija i sadrži kratak opis u vidu vesti i najmanje dva različita ili suprotna relevantna izvora, koji potiču iz štampanih medija, radijskih ili TV stanica. Određeni događaji su dodatno ilustrovani karikaturama i fotografijama.

Pored nacionalnog Tajmlajna, izrađena je i lokalna vremenska linija, koja obuhvata događaje značajne za Čačak, a tu vremensku traku izradila je Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis iz Čačka.

Uloga nedeljnika NIN i kompanije Ringier Axel Springer Srbija biće da pruže podršku objavljivanjem feljtona, baziranih na građi prikupljenoj tokom projekta. Tajmlajn je dostupan na www.tajmlajn.net.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi