Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinaru više od dve godine zatvora zbog „klevete“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 10. 2019.

Autor: U. Sabljaković, UNS Izvor: RSF

Novinaru više od dve godine zatvora zbog „klevete“

Kazahstanski novinar Amangeldy Batyrbekov osuđen je na dve godine i tri meseca zatvora zbog „klevete“. Organizacija Reporteri bez granica (RSF) zbog toga je apelovala na kazahstansko pravosuđe da u drugostepenoj presudi tu kaznu smanji, a od vlasti zatražila da dekriminalizuju prestupe novinara.

U trenutku kada UN nameravaju da razmotre stepen poštovanja ljudskih prava u Kazahstanu, ta zemlja još jednom je pokazala na koji način vrši pritisak na  novinare, navodi na svom sajtu RSF.

Amangeldy Batyrbekov je urednik lokalnog lista Saryaghach Info, a poznat je  po svojim istraživačkim pričama u vezi sa korputivnim radnjama lokalnih funkcionera.

Osuđen je zbog tvrdnji objavljenih na Fejsbuku, o korumpiranosti zvaničnika iz regiona Keles. Proces protiv Batyrbekov-a vodio je sudija o kome je on takođe pisao, a koji je protiv njega već nekoliko puta donosio osuđujuće presude, navodi RSF.

 „Ta visoka kazna izrečena je na kraju jednog sudskog procesa koji je imao niz proceduralnih grešaka“, naveo je direktor kancelarije RSF za Evropu i centralnu Aziju Johann Bihr.

On je pozvao kazahstansko pravosuđe da donesu odluku u skladu  sa međunarodnim standardima slobode izražavanja. „Kazahstanske vlasti treba da konačno dekriminalizuju prestupe novinara, ukoliko žele da se ozbiljno shvate njihove tvrdnje da se u zemlji čine napori u cilju reformi“, naglasio je Bihr.

Zbog presude Batyrbekov-u, oko 500 novinara i aktivista potpisalo je otvoreno pismo, u kojem od kazahstanskih vlasti traže pravedno suđenje za njega.

Zbog ugrožene slobode medija u Kazahstanu i ranije su reagovali, ne samo RSF, već i UN i OEBS koji su tražili od kazahstanskih vlasti da dekriminalizuju prestupe novinara.

„Kažnjavanje klevete zatvorom stvara atmosferu straha i obeshrabruje novinare da se bave osteljivim temama“, navedeno je u saopštenju koje su RSF predali Savetu za ljudska prava UN.

To telo će 6. novembra razmotriti situaciju u Kazahstanu, navodi RSF i podseća da se ta zemlja nalazi na 158. mestu od 180 zemalja na svetskoj listi slobode medija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi