Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Raste broj osuda ponašanja Marića sa Hepi televizije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 10. 2019.

Izvor: Beta

Raste broj osuda ponašanja Marića sa Hepi televizije

- Vređanje na nacionalnoj osnovi profesora Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija 30. septembra u emisiji " Dobro jutro Srbijo" na televiziji Hepi - najoštrije je osudila uprava Filozofskog fakulteta, a to su učinile i neke političke stranke i brojni pojedinci.

Filozofski fakultet je podvukao da je profesor Danijel Sinani dugogodišnji predsednik Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, za čijeg su mandata na UNESKO-vu listu reprezentativnog svetskog kulturnog nasleđa upisana trenutno jedina tri kulturna elementa poreklom iz Srbije – porodična slava, kolo i pevanje uz gusle.

U saopštenju je navedeno da je Milomir Marić, glavni urednik TV Hepi, omalovažavao je profesora Sinanija, otvoreno izazivajući nacionalnu mržnju, što je za svaku osudu.

Naime, Marić je Hasaniju, zbog kako je rekao "sumnjivog prezimena" otvoreno osporavao pravo da učestvuje u rešavanju problema na Univerzitetu u Beogradu i bude moralni sudija jer bi, kako tvrdi Marić, na Kosovu "Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušao- streljali", navodi se u saopštenju Uprave Filozofskog fakulteta.

Tokom ovog napada, dodaju, Marić je vređao i članove porodice profesorke Ivanke Popović, rektorke Univerziteta u Beogradu, uz tvrdnju da je u njenoj porodici promena strane normalna i da joj je stric "bio staljinista i glavoseča iz Novog Sada".

"Kroz prebrojavanje etničkih krvnih zrnca, ismevanje i vređanje najbližih srodnika ili naučnih rezultata, iz nekog razloga nepodobnih profesora, na veoma direktan način je upućena pretnja svima koji se bore za autonomiju univerziteta. Koristimo ovu priliku da ustanemo u zaštitu profesora Danijela Sinanija, rektorke Ivanke Popović i svih profesora Univerziteta u Beogradu koji su poslednjih meseci izloženi sve žešćim napadima vlasti, njima vernim medijima i tzv. "političkim analitičarima", ističe se u saopštenju.

Omalovažavanje profesora Sinanija na Hepiju osudila je i Stranka slobode i pravde (SSP) uz ocenu da to nije samo uvredljivo i "u duhu devedesetih", već predstavlja primer kako se stavljaju "mete na ljude čiji je jedini greh to što drugačije misle".

"Milomir Marić je za profesora Sinanija rekao da predaje albanski jezik, pa da je profesor ‘roke mandoljine’, da bi za kraj praveći paralelu sa Kosovom osporio pravo profesora Sinanija da bude ‘moralni sudija’, jer bi na Kosovu ‘Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušao streljali'", navodi se u saopštenju te stranke.

Ta stranka je istakla da takve izjave predstavljaju konačan "dokaz ludila u kojem živimo" i da je sve uvrede na račun profesora, rektorke ali i akademika Dušana Teodorovića, Marić izrekao samo kako bi odbranio lik i delo ministra Siniše Malog", o čijem doktoratu komisija Fakulteta organizacionih nauka treba da donese sud.

Na društvenim mrežama ovakvo ponašanje glavnog urednika TV Hepi osudile su brojne javne ličnosti, pre svega novinari.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi