Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Članove REM-a ne bira Skupština?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 09. 2019.

Autor: V. C. S. Izvor: Večernje novosti

Članove REM-a ne bira Skupština?

Medijska i novinarska udruženja, čiji su predstavnici bili u Radnoj grupi za izradu Medijske strategije, dostavili su imena svojih članova, kako bi Vlada na današnjoj sednici produžila grupi mandat. Kako saznajemo, ostalo je da kandidate pošalju još neka ministarstva i državni organi.

Od trenutka kad joj Vlada produži mandat, Radna grupa imaće rok od mesec dana da izradi finalnu verziju Medijske strategije.

Ona bi trebalo da bude usvojena do Nove godine, potvrdio je za "Novosti" Nino Brajović, član Radne grupe iz UNS. Nakon toga, po Brajovićevim rečima, biće napravljen akcioni plan, kojim će se datirati stvaranje radnih grupa za izradu medijskih zakona.

- Najveće izmene Strategije odnose se na REM, Savet za štampu i izdavače medija čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina - kaže Brajović.

- U odnosu na nacrt koji je poslat u Brisel, dokument koji nam je sada predstavljen bolji je i ostavlja prostor za nova rešenja. U onom koji je poslat u Brisel, umesto Saveta za štampu predviđeno je neimenovano telo samoregulacije. Bili smo istrajni i dokazali da je Savet radio dobro i da nema razloga da bude zamenjen.

Što se tiče REM, ostavljeno je otvoreno pitanje kako će biti birani članovi i ko će biti ovlašćeni predlagači. Radna grupa će odlučiti da li će izbor biti izmešten iz Skupštine ili ne, a Brajović tvrdi da će rešenje biti po meri struke.

Kada su u pitanju glasila nacionalnih manjina, nacionalni saveti imaju po zakonu pravo da formiraju privredna društva ili javne ustanove, koji su osnivači medija manjina. Prethodnom verzijom Medijske strategije, saglasnost redakcija za izbor ili smenu glavnog urednika nije predviđena, pa se gubila autonomija glasila u odnosu na nacionalne savete.

Premijerka Ana Brnabić izvinila se ove nedelje članovima Radne grupe, sa kojima se srela, jer je u Brisel greškom poslat Nacrt strategije iz koje je izbačen Savet za štampu. Ona je ponovila opredeljenje Vlade da se "u inkluzivnom i transparentnom procesu" dođe do teksta dogovorom svih aktera uključenih u izradu Medijske strategije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi