Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Srpskim medijima najviše sredstava EU u regionu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 09. 2019.

Autor: B. Cvejić Izvor: Danas

Konferencija „EU - Western Balkans Media days 2019“

Srpskim medijima najviše sredstava EU u regionu

Najviše sredstava Evropske unije za podršku medijima u regionu Zapadnog Balkana u ovom trenutku odlazi u Srbiju, pokazuju podaci dostavljeni učesnicima regionalne konferencije „EU - Western Balkans Media days 2019“, koja je otvorena danas u Podgorici.

Na konferenciji, koju organizuje Evropska komisija a koja je okupila 350 predstavnika medija i medijskih organizacija iz regiona, istaknuto je da EU trenutno ima projekte i programe podrške u zemljama Zapadnog Balkana u ukupnoj vrednosti od 8,2 miliona evra, od čega programi u Srbiji vrede 3,3 miliona. 

Kako se navodi, tehnička podrška javnim servisima u Srbiji, RTS i RTV, vredi 697.000 evra, a postoji i devet dugoročnih ugovora sa medijima o istraživačkom novinarstvu i vladavini prava u vrednosti od 311.000 evra. 


U medije u Severnoj Makedoniji EU ulaže dva miliona evra, u Albaniji 950.00, Kosovu 925.000, BiH 650.000, a u Crnoj Gori 365.000 evra. Generalni direktor za susedstvo i proširenje u Evropskoj komisiji Kristian Danielson rekao je na otvaranju konferencije da je sloboda medija osnovno pravo svih Evropljana i da niko ne može biti član EU ako ne garantuje slobodu izražavanja. 

Ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović takođe je naveo da vitalni i profesionalni mediji imaju značajnu ulogu za razvoj demokratskog društva. 

„Profesionalno i nezavisno novinarstvo, nažalost, nije nešto što se podrazumeva globalno, u Evropi i našem regionu, zato svi moramo raditi na garantovanju i unapređenju slobode izražavanja. Takođe, za propagandu i širenje dezinformacija nema jednostavnog i konkretnog odgovora i zato to nije posao samo medija već čitavog društva“, ocenio je Bogdanović. 

Han: Nema EU bez slobode medija Odlazeći evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han rekao je da su medijske slobode pod pretnjom, ne samo na Zapadnom Balkanu, već širom sveta kao i da bezslobode medija državeZapadnog Balkana ne mogu napredovati na putu ka EU. U video obraćanju učesnicima konferencije Dani medija EU - Zapadni Balkan Han je rekao da je sloboda medija „u srcu" Strategije za Zapadni Balkan i da je „Evropska komisija posvećena zaštiti slobode medija". „Sloboda medija je kljućni element vladavine prava i važan pokretać demokratskog, transformacijskog procesa. Neće biti napretka na putu ka EU bez slobode medija i i izražavanja", poručio je Han.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

13.09.

2019.

Realan [neregistrovani] u 13:43

.

Ja tebi vojvodo...Kakva farsa!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi