Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tužilaštvo: Gugl otežao istragu pretnji Vidojkoviću i Kulačinu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 09. 2019.

Autor: Zoran Strika Izvor: Cenzolovka

Tužilaštvo: Gugl otežao istragu pretnji Vidojkoviću i Kulačinu

Dok u Tužilaštvu kažu da je Gugl odbio da ustupi podatke o osobi koja je pretila smrću autorima emisije „Dobar, loš, zao“, Marko Vidojković smatra da policiji i tužilaštvu ovaj slučaj služi za podsmeh i da će ubuduće morati sam da se brani kad to već država ne želi.

Tužilaštvo i dalje istražuje ko stoji iza pretnji koje su krajem juna upućene Marku Vidojkoviću i Nenadu Kulačinu, autorima emisije „Dobar, loš, zao“ Televizije Šabac. Prema saznanjima Cenzolovke, istraga je otežana jer je kompanija Gugl odbila da ustupi neophodne pretplatničke podatke.

Među komentarima emisije „Dobar, loš, zao“, u kojoj je gostovao predsednik opštine Stari grad Marko Bastać, našle su se i reči izvesnog „Srdana Petrovica“, kako je potpisano. Osoba koja stoji iza ovog naloga napisala je kako će Vidojkovića i Kulačina „pobiti kada dođe na vlast”, nazivajući ih „otpadnicima naroda“.

Nekoliko dana pošto je javnost obaveštena o pretnji koja je upućena novinarima, Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal uputilo je zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja nadležnoj jedinici MUP-a, uz navođenje dokaznih radnji koje je potrebno obaviti.

„U toku prikupljanja obaveštenja i sprovođenja dokaznih radnji upućen je zahtev preduzeću ‘Google’ LLC iz Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa određenim neophodnim pretplatničkim podacima, a u vezi kojih je ovo preduzeće negativno odgovorilo na zahtev. Preduzimaju se dalje radnje na identifikaciji lica koje je uputilo pretnje, ali iz prethodnih razloga, to postupanje je otežano“, kažu u tužilaštvu za Cenzolovku.

Marko Vidojković za Cenzolovku ironično komentariše da je siguran da je problem u Guglu, kao i da je verovatno došlo i do smetnji na telefonskim vezama, pa niko iz tužilaštva nije pozvao njega i Kulačina da ih pitaju osećaju se li se ugroženima. Takav poziv nije stigao ni iz policije, kaže Vidojković i dodaje:

„Siguran sam da su pokušavali bezbroj puta. Očigledno je da ovaj slučaj njima služi za podsmeh, te da veruju kako smo Kulačin i ja zbog onoga što govorimo zaslužili i mnogo gore, pa će eventualno reagovati kad se to mnogo gore i desi. Uz to, pošto u drugim slučajevima Gugl i Fejsbuk sarađuju, te se počinioci pretnji drugim javnim ličnostima ekspresno pronalaze, dolazim do zaključka da nas država, a možda i Gugl i Fejsbuk, ko zna, tretiraju kao nebitne likove na koje ne vredi trošiti vremena i kojima pretnje smrću treba da budu egzotični komad života i karijere”, poručuje ovaj pisac i novinar.

Kako dodaje, apsolutno je nezaštićen, što znači da će „ubuduće morati sam da se brani kako zna i ume, kada to već državi ne želi“.

Na pretnju koja je upućena Vidojkoviću i Kulačinu reagovala su domaća i međunarodna novinarska udruženja. Reporteri bez granica su osudili ovu pretnju smrću i podsetili da bi, prema zakonima u Srbiji, istrage pretnji novinarima trebalo da se rade po ubrzanoj proceduri.

Za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem, zaprećena je zatvorska kazna od šest meseci do pet godina.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi