Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Čitamo neviđene laži
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 09. 2019.

Izvor: FoNet

Čitamo neviđene laži

Lažne vesti su sve ono što se najavljuje, a nikada se ne ostvari, rekla je FoNetu novinarka iz Inđije Verica Marinčić i ocenila da su donosioci lažnih vesti u Srbiji, pre svega, "kreatori naše sadašnjosti".

Ona je u serijalu Pres Ekstra objasnila da su to "oni političari koji su izabrani da vode priču".

"Njima je narod ukazao poverenje da će oni da urade ono što je njima potrebno, a oni su zamenili teze i misle da je narod taj koji treba da pristaje na njihove priče koje nemaju podlogu”, ukazala je Marinčić.

Prema njenim rečima, lažne vesti su sve one najave za koje nikada nemamo povratnu informaciju šta se do kraja dogodilo.

"Ok, vi ste najavili da ćete uraditi nešto, kroz neko vreme, koliko traje projekat, ne dešava se ništa, jer obično se ništa i ne uradi”, predočila je Marinčić.

Ocenjuje da takve priče plasiraju i prave "iskrivljenu ružičastu sliku" čak i oni mediji koji postoje već 50 ili 70 godina i imaju dugotrajno poverenje građana.

Navodi premer njene porodice i oca koji već 40 godina kupuje iste novine, koje je, kako smatra, sada tužno uzeti u ruke.

“Mi sada u toj štampi čitamo neviđene laži. To je jedno vrzino kolo gde ispašta narod, ispašta narod koji je svemu tome doprineo u stvari”, primećuje Marinčić.

Kada je reč o ulozi medija i načinu borbe protiv lažnih vesti, ona ukazuje da bi mediji trebalo da selektuju vesti.

“Nije vest sve što kaže predsednik, nije sve što uradi premijerka. To nisu vesti, to su njihove kampanje. Oni izlaze i pričaju, to nisu vesti, to su njihova istupanja i ja mislim da bi to trebalo skratiti”, smatra Marinčić.

Kao “fantastičan” primer lažnih vesti, ona navodi slučaj rušenja u Savamali.

Podseća na to da je tadašnji premijer, a sadašnji predsednik Aleksandar Vučić rekao da su to uradili kompletni idioti i da će za to odgovarati neko iz vrha gradske vlasti. Na kraju je sve to objasnio pričom da su tu nekada boravili narkomani i pacovi, a sada će tu biti urađeno nešto za dobrobit Srbije.

“Kada pogledamo taj slučaj i celu priču, apsolutno se ništane dešava”, napomenula je Marinčić.

Ona se u kontekstu lažnih vesti prisetila i slučaja ubijene pevačice Jelene Marjanović i toga da je Vučić 2016. u aprilu rekao da će posle tada aktuelnih parlamentarnih izbora saopštiti ko je ubio pevačicu, kako ne bi pred glasanje uticao na građane.

“Prošlo je tri godine, još uvek se polemiše o tome ko je ubio pevačicu”, konstatuje Marinčić.

"Lakše se primećuju lažne vesti tamo gde neko hoće da ih vidi", poručuje Marinčić i dodaje da bi građani, kada čitaju informacije, trebalo zaista da ih čitaju, a ne samo da preleću.

“Ne možeš misliti da dobro živiš ako otvoriš novčanik i vidiš da nemaš para. Ne možeš misliti da dobro živiš, ako dođu da ti iseku struju", naglasila je Marinčić.

Kako je ocenila, građani bi trebalo da "gledaju svoj život i uporede sa onim što čitaju u novinama, a to očito ne rade”.

Marinčić bi lažne vesti suzbijala "visokim kaznama, jer su Srbi poznati po tome da ništa drugo ne pali, osim kada ih udare po džepu”.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi