Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Propao plan Simonovića da odloži suđenje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 06. 2019.

Autor: Bojana Bogosav Izvor: Blic

Propao plan Simonovića da odloži suđenje

Jedan od branilaca u postupku koji se vodi protiv bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, pokušao je da od suda izdejstvuje novo, treće odlaganje početka suđenja, saznaje “Blic”.

Početak suđenja za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića do sada je dva puta odlagan: prvi put  9. aprila, jer se optuženi Dragoljub Simonović nije pojavio, dok je drugog puta to bilo jer jedan od branilaca optuženih nije mogao da prisustvuje ročištu.

I taman kada su se svi usaglasili sudija je, uprkos činjenici da je zamenik javnog tužioca već najavio odmor do 30. jula, ročište zakazao za 26. jul. Uz to je dodao komentar: “Zamolio sam sve da ovaj proces smatraju prioritetnim, ja neću ni ići na more“.

Međutim, to nije omelo branioca jednog od optuženih, advokaticu Zoru Dobričanin da drugi put u samo nekoliko dana nakon prethodnog otkazanog ročišta podnese Drugom osnovnom sudu zahtev za odlaganje uz obrazloženje da je u tom periodu - od 20. jula do 20. avgusta - na odmoru.

Međutim, kako saznaje “Blic”, sud je ovu molbu odbio. Prema informacijama koje posedujemo, u obrazloženju suda navodi se da sud nije u mogućnosti da otkaže, prvenstveno jer je predviđeno da se na pomenutom ročištu okrivljeni izjasne o delu koje im se stavlja na teret. Takođe, zahtev je odbijen imajući u vidu da su se o terminu usaglasili svi prisutni i da niko nije pominjao odmor.

- Sud je ukazao na to da su na prethodnom glavnom pretresu bila prisutna njena zamena kojoj je dala punomoćje, koja nije pominjala odmor, već se usaglasila sa terminom koji je sudija naveo. Samim tim, sud je naložio braniocu da pristupi sledećem ročištu koje je zakazano za 26. jul ili da obezbedi punomoćnika koji će ga zameniti - kaže izvor “Blica” upoznat sa slučajem.

Podsetimo, Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu zatražilo je maksimalnu kaznu od osam godina zatvora za bivšeg predsednika opštine Grocka, zbog toga što je naložio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. To tužilaštvo je zatražilo maksimalnu kaznu zbog izvršenja teškog dela protiv opšte sigurnosti podstrekavanjem. Za okrivljenog Vladimira Mihajlovića, kao saučesnika u izvršenju krivičnog dela, zatražena je kazna zatvora u trajanju od pet godina, za Igora Novakovića, okrivljenog takođe kao saučesnika, kaznu zatvora u trajanju od pet godina, a za Aleksandra Marinkovića, kao izvršioca krivičnog dela, kaznu zatvora u trajanju od šest godina zatvora.

Simonović je, kako je ranije navelo tužilaštvo, podstrekivao Mihajlovića da pronađe nekog od poverenja “koji bi u vidu opomene Jovanoviću” zapalilo automobil oštećenog, dajući precizne podatke o automobilu i gde se nalazi, nudeći za to novčanu nadoknadu. Nakon toga je Mihajlović nagovorio Novakovića da nađe čoveka od poverenja, koji bi zapalio automobil novinara.

Novaković je za to angažovao Aleksandra Marinkovića u zamenu za otpis duga, što je on i učinio.

Jovanović:  neću stati

Uprkos odlaganjima, Milan Jovanović, novinar kojem je spaljena kuća, ubeđen je da će se proces okončati kako treba.

“Ja stati neću dokle god živim na opštini Grocka, dok se opština i rukovodstvo ne očiste od porodice Simonović.  Mene ne zanima koja će stranka da dođe na vlast: mene zanima da dođu u opštinu Grocka pravi i stručni ljudi na prava mesta”.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi