Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Prećutkivanje istine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 06. 2019.

Izvor: FoNet

Prećutkivanje istine

Lažne vesti nisu samo neistine, već i svako prećutkivanje istine, izjavila je FoNetu predsednica Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS) Dragana Pejović i poručila da bi novinari i urednici, u skladu sa profesionalnim i etičkim standardima, javnost trebalo da informišu objektivno, pravovremeno i potpuno.

Ona je, za serijal Pres Ekstra, ocenila da mehanizmi regulatornih tela nisu dovoljno efikasni, jer će izvesni mediji sa zadovoljstvom platiti kazne, zato što će na lažnim vestima zaraditi mnogo više.

Pejović je ukazala na problem funkcionisanja Regulatornog tela za elektronske medije (REM), koje ne reaguje kada je potrebno, ali je upozorila i da se novom Medijskom strategijom pokušava ukinuti Savez za štampu.

Prema njenom mišljenju, medijska pismenost podrazumeva razvoj kritičke svesti, visoko obrazovanje i izvesno poverenje u medije, ali je ono razbijeno, uz veliku pomoć interneta.

Internet nije samo prostor u kojem postoje društvene mreže gde svačije mišljenje može da postane kredibilno, nego je i prostor u kojem su ukinuti urednički standardi, predočila je Pejović.

Ona je novinarki Sandri Krstanović Živković rekla da bi medijsku pismenost trebalo, pre svega, vratiti u medije, dok se građanin jedino obrazovanjem može osposobiti za čitanje vesti.

Ako ste novinar velikih država i sila koje se deklarativno zalažu za borbu protiv lažnih vesti, Pejović je uverena da se istina može izneti samo ukoliko ne ugrožavate establišment tih država.

"Država može da stane na put lažnim vestima tako što će prestati da ih širi. U tom slučaju, nestaće 50 odsto lažnih vesti", predvidela je Pejović.

Ona se, međutim, kao novinarka nikada ne bi zalagala za regulaciju protoka informacija, jer smatra da je to uvek dobar način da se one kontrolišu, dodatno zloupotrebe i cenzurišu.

Kao primer, pomenula je SAD, gde se lažne vesti koriste kao izgovor da se uvede regulacija društvenih mreža.

Pejović napominje da je to "pretnja po slobodu govora" i konstatuje da je na novinarima da se na individualnom i kolektivnom nivou vrate novinarskim standardima.

Prema njenom mišljenju, u Srbiji je mnogo veća opasnost izgovoriti istinu, nego laž.

Kredibilni sagovornici, kako je objasnila, često su anatemisani u medijim zato što se trude da govore istinu.

"Govoriti istinu u Srbiji može, međutim, da bude jako bezopasno, ako onaj prema kome je istina usmerena proceni da je bolje prećutati odgovor, kako ona ne bi dobila širi publicitet", zaključila je Pejović.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

21.06.

2019.

Realan [neregistrovani] u 12:48

Ah

Zar ne reče Smajlovićka onomad "Svi kreiraju lažne vesti"?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi