Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Šinković: Od početka godine 18 slučajeva pretnji ili napada na novinare
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 06. 2019.

Izvor: N1

Šinković: Od početka godine 18 slučajeva pretnji ili napada na novinare

Novinar Radija Slobodna Evropa i asistent na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Norbert Šinković podsetio je u Danu uživo da je od početka godine Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zabeležilo 18 slučajeva pretnji ili napada na novinare.

"Vidimo da institucije ne rade svoj posao, kasne, ne procesuiraju osumnjičene. Takođe, imate krivične prijave koje se odbacuju od strane tužilaštva", navodi Šinković, koji je izabran prethodnog vikenda za novog predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV).

On dodaje da institucije moraju da stvore atmosferu koja će podržavati promene.

Govoreći o predlogu nove medijske strategije, Šinković ocenjuje da nije jasno zašto se sa konkretnih mera koje je ekspertska grupa predložila u vezi sa Regulatornim telom za elektronske medije prešlo na "spisak želja".

Dodaje da je "čitav set mera koji se odnosio na poboljšanje uslova u manjinskim medijima izbačen" i da je ostalo na nivou prethodnog dokumenta.

Kao problematičnu stvar Šinković ističe i predlog da se pojam cenzure definiše zakonskim i drugim aktima.

"Najveći problem jeste to što nije jasno na osnovu kojih kriterijuma je vlada prihvatila određene predloge sa javnih rasprava", navodi Šinković.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi