Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Linčovanje istine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

31. 05. 2019.

Izvor: FoNet

Linčovanje istine

U Srbiji je opasnije izgovoriti istinu, jer svako ko ne učestvuje u opštoj zaveri proizvodnje i distribucije lažnih vesti postaje njihova žrtva, izjavila je FoNetu izvršna direktorka Fondacije Slavko Ćuruvija, Ivana Stevanović i ocenila da ljudi koji govore istinu prolaze kroz javni linč.

Ona je, za serijal Pres Ekstra, ukazala da su vlasti glavni kreatori lažnih vesti, jer su njihove izjave, koje mediji nekritički prenose, ne samo u suprotnosti sa istinom, već i zdravim razumom.

Prema njenom mišljenju, u Srbiji imamo grupu novinara koji svesno učestvuju u fabrikaciji lažnih vesti i one koji su "držači mikrofona" i prenose informacije bez ikakvog kritičkog osvrta.

Stevanović je novinarki Sandri Krstanović Živković rekla da su na drugoj strani novinari koji pokušavaju profesionalno da rade svoj posao, ali su sistematski u tome sprečeni.

Ona je upozorila da novinari masovno ne poštuju kodeks, niti snose odgovornost za ono što objave, zato što u Srbiji imamo političare koji, takođe, izbegavaju odgovornost za izgovorenu laž.

Stevanović smatra veoma "ciničnim" predloge iz kabineta predsednika Srbije koji su najavljivali inicijative za borbu protiv lažnih vesti.

Prema njenom stavu, Regulatorno telo za elektronske medije (REM) služi svemu samo ne tome da radi posao za koji je nadležno.

Savet za štampu je dobar primer funkcionalnog tela, ali Stevanović ukazuje da su njegovi dometi užasno mali upravo zato što su mediji koji ne prihvataju nadležnost Saveta na sve moguće načine podržani od strane vlasti.

U nekom normalnom i idealnom svetu, političar koji 10 puta slaže, naredni put izgubi na izborima, kao što će i mediji koji iz dana u dan objavljuju lažne vesti izgubiti svoju publiku, predvidela je Stevanović.

Ona je predočila da glasovi razuma u sistematski kreiranom šumu svakakvih poluinformacija i dezinformacija jako teško dolaze do ljudi.

Stevanović napominje i da je medijska pismenost u Srbiji na veoma niskom nivou, što je posledica višedecenijskog urušavanja kritičkog mišljenja i sistematskog laganja i sluđivanja građana.

Ona se, pri tome, pozvala i na istraživanja, po kojima građani Srbije u odnosu na Evropu imaju najniži stepen poverenja u medije.

Kao objašnjenje, citirala je teoretičarku Hanu Arent da laži nemaju za cilj da građani u njih poveruju, već da prestanu da veruju u bilo šta.

"Mi živimo tu stvarnost, jer se sve životne odluke građana, nažalost, baziraju na lošim, zlonamernim i lažnim vestima", zaključila je Stevanović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi