Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Beširi: Sužen prostor za kritičko razmišljanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 05. 2019.

Izvor: Tanjug

Beširi: Sužen prostor za kritičko razmišljanje

- Prostor za kritičko razmišljanje sužava se za mišljenje koje nije dominantno u vladajućoj eliti, ocenjuje Naim Leo Beširi, izvršni direktor Instituta za evropske poslove, koji je večeras, uz podršku ambasade Nemačke u Srbiji, organizovao debatu o slobodi izražavanja na tragu evropskih vrednosti.

Beširi je pred početak debate u beogradskom Domu Omladine, ocenio da je u Srbiji u poslednjih nekoliko godina, posle 2000. godine, stvorena politička atmosfera koja se upravlja tezom "ukoliko niste sa nama znači da ste automatski protiv".

"Mislim da je vrlo važno da se ponovo vratimo trenucima kada je bilo sasvim u redu da se slažemo ili ne slažemo, ali ono što je najvažnije jeste da moramo da razgovaramo. Politički dijalog ne postoji već duže vreme, a kad nema političkog dijaloga, ne možemo očekivati dijalog ni u drugim sferama života", rekao je Beširi za Tanjug.

Kometarišući poziciju Srbije i zemalja regiona u odnosu na evropske zemlje kada je reč o slobodi medija i izražavanja, on je istakao da su gotovo sve zemlje u regionu, osim Hrvatske, označene kao neslobodne zemlje.

"Iza Srbije se nalaze Crna Gora i Makedonija, ali ispred Srbije su Hrvatska i BiH kada je reč o medijskim slobodama i to je nešto na čemu i vlada i civilni sektor, ali i novinarska udruženja moraju da rade", naglašava Beširi.

Kako je kazao, pritisci na medije postoje svuda u svetu, ali se Srbija u odnosu na druge razlikuje po tome tome kako društvo i država reaguju na taj trend.

"Postoji jedan trend u svetu gde laž i neistina dobijaju primat u odnosu na istinu", smatra Beširi i dodaje da je vrlo važno da se građani odupru takvom trendu pre svega kroz obrazovni sistem.

Beširi naglašava da Srbija ima zakonski okvir i strategiju koje su dosta progresivna, ali da izostaje njihova primena i kreiranje političke klime u kojoj će biti sasvim u redu da se ne slažemo oko važnih društvenih pitanja.

"Veliku odgovornost za medijske slobode imaju oni koji nose vlast u Srbiji, međutim ta odgovornost nije samo na njima, već i na opoziciji koja mora da kontroliše vlast, kao i na medijskim udruženjima i novinarima u cilju odbrane profesije, prikazivanja visokog nivoa integriteta, etike i moralnosti", poručio je on.

Beširi je zaključio da je u opštem interesu svih građana Srbije da dobiju pravu i istinitu informaciju, ali, kako je kazao, važno je i da "imamo informacije sa različitih strana kako bismo mogli da donesemo pravu odluku".

U debati na temu slobode medija u Domu omladine učestvovali su profesor na FPN Čedomir Čupić, novinari Vesna Mališić, Ivan Ivanović i Milojko Pantić.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi