Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Radomirović: Niko ne sme da preti novinarima i ugrožava bezbednost zaposlenih u medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 04. 2019.

Izvor: pink.rs

Radomirović: Niko ne sme da preti novinarima i ugrožava bezbednost zaposlenih u medijima

Evropska federacija novinara reagovala je na pretnje televiziji Pink, i veoma mi je drago zbog toga, jer su novinari u Srbiji dosta stradali, a niko ne bi smeo da preti i ugrožava slobodu novinara, rekao je Vladimir Radomirović, predsednik Udruženja novinara Srbije.

- Novinari u Srbiji su poslednjih 30 godina bili velike žrtve. UNS je jedino udruženje koje godinama upozorava na to i traži da se istraže svi zločini nad novinarima. Posebno mi je bilo drago što smo prošle godine uspeli da se usaglasimo oko jednog zahteva da se istraže sva ta ubistva i otmice i sada će Savet Evrope tražiti da se podnese dokumentacija i da se vidi dokle smo stigli u istragama – rekao je Radomirović.

Kako kaže, dobro je i što Evropska federacija novinara reaguje i na pretnje televiziji Pink, jer je to do juče bilo nezamislivo, i dodaje da mu je drago da se to desilo i da podržavaju stav UNS-a da se ne može da ovaj način pretiti novinarima i ugrožavati bezbednost zaposlenih  u medijima.

- Za koji dan će biti tačno 20 godina od ubistva našeg kolege Slavka Ćuruvije, suđenje krivcima za njegovo ubistvo veoma je dugo trajalo, ali je važno da se ovo prvostepeno završilo i da je vrh tadašnje državne bezbednosti osuđen za njegovo ubistvo. Da je utvrđeno da su to uradili jer su verovali da je on pretnja državi. Ostalo je nepoznato ko je nalogodavac i direktni izvršilac ubistva, ali ako logično pogledate tu situaciju, ko je mogao da naredi šefu državne bezbednosti ovako nešto, osim šefa države – rekao je Radomirović.

Kako kaže, nažalost, nikada nećemo saznati punu i kompletnu istinu, pa s tim u vezi naglašava da je važno da se svaki napad na novinare hitno procesuira i hitno rešava.

- Važno je pomenuti ulogu naših kolega u istrazi ovog ubistva. Oni su ušli u komisiju za istraživanje ubistva i zajedno sa policijom su radili na pripremanju optužnice. Takođe, ovde je postojala i politička volja da se razreši ovo ubistvo – rekao je Radomirović.

Prema njegovim rečima, bitno je što je i sadašnji vrh države poslao poruku da niko ne sme da će svako ko napada novinare biti kažnjen, kao i da će odgovarati svako ko misli da pretnjama može da ućutka novinare.

- U međuvremenu smo imali i ubistvo kolege Milana Pantića iz Jagodine. On je pisao o sumnjivim privatizacijama i očigledno bio na tragu neke veoma bitne informacije za javnost. Sledeći korak države i komisije za istraživanje ubistava novinara, treba da bude podizanje optužnice za ubistvo novinara Milana Pantića – rekao je Radomirović.

Kako kaže, veruje da će osim ove presude za ubistvo Ćuruvije, uskoro biti donesena presuda i za kolegu Pantića.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi