Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pajović: Uloga medija je da informišu, obrazuju i zabave, a ne da “zaglupljuju” ljude
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 03. 2019.

Autor: FoNet Izvor: NUNS

Pajović: Uloga medija je da informišu, obrazuju i zabave, a ne da “zaglupljuju” ljude

Ako ne možete da objavite istinu, poštenije je prećutati, nego je pretvoriti u laž, izjavio je FoNetu novinar Veljko Pajović i ocenio da su danas lažne vesti "gola propaganda".

Prema njegovom mišljenju, ne postoje lažne vesti, postoje laž ili istina, ali je problem što u Srbiji niko ne snosi posledice za plasiranje laži.

Pajović smatra da živimo u državi u kojoj političari prvi ne odgovaraju za laž, dok autocenzura sprečava veliki broj novinara da snose posledice za ono što objave.

Prema njegovom stavu, novinar bi, pre svega, trebalo da bude neko ko ima savest, ko je obrazovan i ko nikada neće svojim radom naneti štetu nekom drugom čoveku ili društvu u celini.

Mejnstrim mediji brzo i olako preuzimaju informacije sa društvenih mreža, ukazao je Pajović i upozorio da je veoma važno ne biti prvi po svaku cenu.

"Treba istrajati i boriti se za istinu, a ne objaviljivati nešto što nije provereno", rekao je on novinarki Sandri Krstanović Živković.

Pajović je napomenuo i danas imamo problem postojanja velikog broja "alternativnih" medija u kojima svako sebe može nazvatim novinarom.

Vlast u Srbiji, prema njegovim rečima, ima svoje projekte kroz tabloide upućene na određeni sloj stanovništva, dok ekonomski ucenjuje redakcije koje profesionalno rade svoj posao.

"Dovoljno je reći da predsednik Aleksandar Vučić piše autorske tekstove za tabloide, a ne za ono malo pristojnih medija koje imamo", ilustrovao je Pajović i zaključio da vlast stvara medijsku atmosferu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi