Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ugrožene medijske slobode
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 03. 2019.

Izvor: FoNet

Ugrožene medijske slobode

Novinari i medijski eksperti se slažu u oceni da su medijske slobode u Srbiji u dužem vremenskom periodu ugrožene, o čemu govore i međunarodni izveštaji, navodi se u redovnom godišnjem izveštaju Zaštinika građana, u kojem se konstatuje da se ni u 2018. godini stanje u oblasti slobode izražavanja i medija nije promenilo.

Konstatuje se da je profesionalni rad i status novinara urušen materijalnim statusom, kao i fizičkim napadima napredstavnike medija, govorom mržnje i diskriminatorskom terminologijom.

Prema izveštaju, posebno su zabeleženi vulgarni verbalni napadi na novinarke koje su iznosile kritičke stavove ujavnost, a "umesto odgovora i dijaloga, novinarke su vređane na najprimitivniji način".

U izveštaju Evropske komisije o trenutnom stanju u Poglavljima 23 i 24 iz 2018. godine istaknuto je da su slučajevi pretnji, zastrašivanja i nasilja nad novinarima i dalje zabrinjavajući, a da je okruženje i dalje nepogodno za ostvarivanje slobode izražavanja i slobode medija.

Misija sastavljena od predstavnika Evropske federacijenovinara (EFJ), Medijske organizacije za jugoistočnu Evropu (CEEMO) i Međunarodnog instituta za štampu (IPI) uputila je u januaru 2018. godine preporuke, da pritužbe novinara budu svrstani u nadležnost nacionalnog ombudsmana.

Prema podacima novinarskih udruženjam, u Srbiji su u toku izveštajne godine zabeležena 102 napada na novinare, koji su kategorisani od fizičkih i napada na imovinu, prekopritisaka, do pretnji imovini i verbalnih pretnji.

U najvećem broju dokumentovanih pretnji zastupljeni su pritisci (72) na predstavnike medija.

Zaštitnik građana je u javnim obraćanjima više puta upozorio javnost na gušenje medijskih sloboda i slobode izražavanja  itražio da se odgovorni za pretnje, počinioci nasilja izastrašivanja novinara privedu pravdi.

Zaštitnik građana upozoravao je i na težak materijalan položaj novinara i medijskih radnika, koji dodatno otežava njihov društveni status, navodeći da veliki broj novinara i dalje radi na osnovu nepovoljnih ugovora, a iznos njihovihzarada je ispod republičkog proseka.

Prema izveštaju, novinari rade u uslovima u kojima nepostoje ni posebni mehanizmi zaštite profesionalnih prava, što posebno utiče na ugrožavanje medijskih sloboda.

Savet za štampu navodi da su se u izveštajnom periodu novinari najviše „ogrešili od prava dece, naročito žrtava, ne štiteći njihov identitet“, dok je najčešći prekršaj bilo kršenje pretpostavke nevinosti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi