Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dugotrajne posledice
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 03. 2019.

Izvor: FoNet

Dugotrajne posledice

Sloboda medija je irelevantna, svaki novinar ponaosob treba da štiti svoju slobodu, rekla je večeras urednica Peščanika Svetlana Lukićna Tribini "Mediji i etika", na kojoj je ocenjeno da će seposledice sadašnjeg stanja medija u Srbiji dugo osećati u srpskom društvu.

Na Petoj tribini u okviru ciklusa Nije filozofski ćutati održanoj na Filozofskom fakultetu u Beogradu rečeno je da 28 godina posle demonstracija 9. marta 1991. mnoga pitanja, otvorena tada i ostala su i danas, uključujući slobodu medija.

Novinarka Gordana Suša ukazala je da je u Registar medija u Srbiji upisano ukupno 2.034 medija i napomenula da je ukupan tiraž štampe oko 350.000.

Prema njenim rečima, novine čita manje od jedan odsto stanovinišva.

Suša je istakla da medijska scena Srbije nikad nije bilagora, bahatija i banalnija, a da javnim diskursom dominirarijaliti program.

Nigde na svetu ne postoje tabloidne televizije, jedina je Srbija zemlja u kojoj je dozvoljeno da se dve nacionalnefrekvenicje pretvore u tabloidno novinarstvo, zaključila je ona.

Kako je rekla, u Srbiji cvate crna berza trgovine informacijama, vladaju trgovci uticajem i spin doktori. A na to, ukazala je Suša, adekvatnog odgovora nema, jer sunezavisne institucije, projektom sadašnje vlasti sistematski uništavane.

Novinarka Tamara Skrozza ocenila je da će posledice aktuelnog stanja na medijskoj sceni se osećati još dugo godina i kad se "ovo zlo završi".

Prema njenim rečima, sve što se dešava u vezi sa medijima je džinovski privid.

Privid je da postoji Kodeks novinara Srbije, postoji ali za ogromnu manjinu, pojedinačni mediji ga poštuju, privid su i medijski zakoni, iako su relativno dobri, ali se ne poštuju, a institucije nadležne za njihovu primenu ne rade svojposao, rekla je ona.

Skrozza je istakla da se ne samo Regulatorno telo zaelektronske medije (REM) već i Ministarstvo kulture iinformisanja "budi iz sna" samo na uvredu ministra ili državnog sekretara, inače ga nije briga.

Ona je ocenila i da su privid i dijalog medija sa vlašću i nova Medijska strategija.

Već godinama, mediji i novinari u Srbiji, žive pod jezivim ekonomskim, političkim i pravnim pritiskom, upozorila je Skrozza i izrazila nadu da će se novinari poslušnici dozvati pameti i odbiti da pišući zagađuju život.

Urednica Peščanika Svetlana Lukić je izjavila da je glavni urednik srpskih medija predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dijalog ne postoji, nama je manevarski prostor ukinut, ljudi su na ulicama, šetaju poniženi u devastiranoj državi, ocenila je Lukić.

Kao što sam nekad na B92 bila antiratni aktivista, radeći kao novinar, tako sam i danas deo građanskog protesta, istakla je Lukić.

Bivši glavni i odgovorni urednik lista Pančevac Nenad Živković rekao je da živimo u neproglašenom vanrednom stanju u kojem u moru izmišljenih vesti i lažnih sadržaja, promaknu značajne informacije, važne za život ljudi.

On je ukazao da je nova tekovina medija, izmišljanje biografija, čime nekog ili afirmišu ili dezavuišu.

U takvoj atmosferi, koju je nazvao rastvorom od 99 odsto lažnog sadržaja, takozvani novinari čine dvostruki zločin - drže društvo u beznađu i ostavljaju loše posledice za budućnost, ocenio je Živković.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi