Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nova vrsta manipulacije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 03. 2019.

Izvor: FoNet

Nova vrsta manipulacije

Lažne vesti su nova vrsta manipulacije, koju su donele nove tehnologije i društvene mreže, izjavila je FoNetu novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Anđela Milivojević i ocenila da političari najviše od njih profitiraju.

Ona je, u okviru serijala Pres Ekstra, društvene mreže označila kao poseban medij, koji je proširio posledice lažnih vesti.

Političari su ti koji najviše profitiraju iz odnosa nepoverenja u kojem građani nisu sigurni kome da veruju, rekla je Milivojević novinarki Andrijani Milaćević.

Prema njenom objašnjenju, političar na pisanje medija koji je mesece uložio istražujući, na primer, koprupciju, uvek može da kaže da je to lažna vest da bi odbacio istinito izveštavanje.

Ukazujući da je to metod kojem pribegava predsednik Amerike Donald Tramp, ona je predočila da u Srbiji lažne vesti dolaze sa raznih strana, ali pre svega od političara i interesnih grupa.

Milivojević ističe da sami mediji moraju da se pridržavaju Kodeksa novinara Srbije, uverena da će se redakcije lako otarasiti grešaka, ako ga poštuju.

U suprotnom, namerno plasiraju netačne informacije, ocenila je ona i naglasila da je upravo namera ono što razlikuje lažne i pogrešene vesti.

Da li je medij slučajno pogrešio i ispravio grešku ili urednici i novinari sede u redakciji i smišljaju vesti održavnom udaru i slično, precizirala je Milivojević.

Kao krucijalni odgovor na manipulaciju lažnim vestima, Milivojević vidi medijsku pismenost.

Prema njenom stavu, to je način kako da dekonstruišemo ko nas namerno laže, ali medijska pismenost u Srbiji još nije prepoznata kao ključ.

Obrazovanje nam u mnogim segmentima kasni, napomenula je Milivojević i ocenila da je medijska pismenost ključna za balans između ekstrema da se veruje svemu na televiziji i da se ne veruje ni u šta.

Ona misli da se obrazovanjem može doći do generacija mladih koje su u stanju da konzumiraju medijske sadržaje, ali konstatuje i da je u javnosti Srbije mnogo lakše izgovoriti laž.

Kad kažete istinu, naročito kad objavite istraživački tekst, obrazložila je Milivojević, vi ste pred nizom problemama, najpre da on uopšte dospe u tradicionalne medije, koji su zatvoreni i trenutno ne ispunjavaju svoju funkciju.

Onda je problem i da vam građani veruju, budući da je verovanje u istinu teže, pošto ona nije lepa, rekla je Milivojević i zaključila da je građanima neverovatno da i danas čitaju o korupciji ili kriminalu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi