Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Osude novinarskih udruženja selektivne
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 02. 2019.

Izvor: RTV Gračanica

Osude novinarskih udruženja selektivne

Uređivački kolegijum RTV Gračanica najoštrije osuđuje uvrede upućene predsedniku Društva novinara Kosova i Metohije i dopisniku Glasa Amerike Budimiru Ničiću u komentarima na tekst „Neprijatnost ili šala“ portala Gračanica Onlajn.

Svedoci smo ozbiljnosti i odgovornosti posla kojim se bavimo, jer smo i sami doživljavali verbalne i fizičke napade na rizičnim i visokorizičnim terenima  i smatramo da je bilo koji vid uvreda, pritisaka ili pretnji novinarima apsolutno neprihvatljiv.

Međutim, zabrinjavajuće je da Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije, niti bilo koja druga strukovna novinarska udruženja ni u jednoj rečenici nisu osudila postupak predsednika DNKiM, podružnice UNS-a na KiM, Budimira Ničića, iako Ničić nije negirao da je novinarki RTV Gračanica uputio reči sledeće sadržine: „Slikaj, slikaj, pa da pošalješ Vučiću“, navodno u „šali“. kako se nakon toga izjasnio.

Procenite sami, da li je to etiketiranje novinara ili ne? Proceniće i narod, čiji nam je sud najbitniji, jer je narod upravo taj zbog koga smo mi oformljeni i zbog koga radimo unazad  20 godina.

Takođe se dovode u sumnju navodi iz saopštenja uređivačkog kolegijuma RTV Gračanica, što je takođe neprihvatljivo i uvredljivo, jer RTV Gračanica poseduje hiljade i hiljade sati materijala, a poseduje i materijal sa održanog protesta “1od5milona“ u Gračanici.

Netačna je  i tvrdnja predsednika DNKiM da je naša koleginica slikala kolege ponaosob, jer je ona slikala samo učesnike protesta u cilju izveštavanja sa događaja. 

Podsećamo, RTV Gračanica je mediji čija je misija pravovremeno i istinito izveštavanje stanovništva Kosova i Metohije, a najmanje podsticanje bilo kakvih sukoba. Ali na ovakvo selektivno reagovanje UNS-a i NUNS-a, i stajanje u zaštitu pojedinih novinara, a zanemarivanje, relativizovanje i minimiziranje etiketiranja drugih (kako predsednik DNKiM kaže, "Vučićevih") novinara, je prosto neprofesionalno i neprihvatljivo, i na to ne možemo da ćutimo. 

Uređivački kolegijum RTV Gračanica

Komentari (4)

ostavi komentar
čet

14.02.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 12:04

Re: A KOME ŠALJE MATERIJAL NIČIĆ

Sve mogu da razumem,ali nikako ne mogu sa shvatim da se ovako Srbi ponašaju u vreme kada se pokušava sačuvati šta se može . Jedino - nesvesno ,hajd tako da kažem, rade za Albance. Pa valjda je bolje raditi za Vučića, nego za Haradinaja, Tačija...Valjda je bilo normalno prpotestvovati protiv taksi,pokušaja aneksije Mitrovice,Trepče...Izgleda za Ničića i ostale ne, on će i dalje izveštavati za Glas Amerike/ medij američke administracije ,uzimati pare što je njegovo pravo,ali zato nema prava da koleginicici sarklasitčno kaže - "Snimaj, da pošalješ Vučiću". To Ničić nije rekao fotoreporterima i novinarima albanskih medija.A videli smo šta je sve napisano. Gospodo, nisam na KiM, znam da je izuzetno teško,ali drage kolege - ako nema sloge medju Srbima, džaba s mo krečili.
u".

Odgovori
sre

13.02.

2019.

Pitaj ogledalo [neregistrovani] u 18:27

Re:

da li po tvom shvatanju UNS, NUNS i drugi, treba samo da brane svoje clanove ili su tu da brane svakog NOVINARA bio clan ili ne? Valjda se brani profesija. Ako je tako, po cemu se onda UNS i ostali razlikuju od tog NSSN? Pises o selekciji na drugoj strani a sam pravis selekciju.

Odgovori
sre

13.02.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 17:27

Re:

Ако су ови из РТВ Грачанице Ђурићеви, чији је Ничић? амерички, СЛС новоанар и бранитељ лика и дела Слободана Петровића и његове партије или свачији ко год му гура у џеп и Медија ценар. Није тешко закључити само "добрано" анализирајте његов рад. Дакле, још мало ће моћи да манипулише и удружењем које је претворио у своју приватну организацију па ће и то да прође као што и све пролази до прљава образа и слике у огледалу искривљене или исправљене, зависи са које стане гледате Ничићеве или оне друге професионалније.

Odgovori
sre

13.02.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 16:17

OGLEDALCE, OGLEDALCE...

Neka se uređivački kolegijum RTV Gračanica stojeći pred ogledalom dobrano upita zašto ovim povodom nemaju podršku oko njihovog napada na Budimira Ničića? I u koje su to udruženje, kako oni tvrde, razočarani u UNS otišle wihove kolege na KIM?Jedino ako to nije neka "novinarska sekcija slobodnih novinara" pri Đurićevoj Kancelariji za KIM.Nije lako kvalifikovati se za "kosovski dodatak"!?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi