Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  U Novom Sadu održana debata „Mediji (ni)su kamen spoticanja ka EU
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 02. 2019.

Izvor: Ministarstvo kulture i informisanja

U Novom Sadu održana debata „Mediji (ni)su kamen spoticanja ka EU

Na javnoj debati “Mediji (ni)su kamen spoticanja ka EU“ održanoj juče u Novom Sadu akcenat je bio na informisanosti građana o važnosti kritičke analize medijskih sadržaja kao jednog od ključnih aspekata evropskih integracija i demokratizacije društva.

Debatovalo se o trenutnom stanju medijske i informacione pismenosti u Srbiji i regionu, analizirane su tekuće inicijative, aktivnosti i strategije u ovoj oblasti, dok je poseban deo bio posvećen važnosti kritičke analize medijskog sadržaja u kontekstu evropskog puta Srbije.

Rukovodilac u sektoru za informisanje Maja Zarić predstavila je značaj evropskih integracija u oblasti javnog informisanja i medija pojasnivši sam proces pregovora sa Evropskom unijom koji podrazumeva učešće Ministarstva kulture i informisanja u pregovaračkim poglavljima od važnosti za ovu oblast poput Pregovaračkog poglavlja 10 Informaciono društvo i audiovizuelna politika ili Pregovaračkog poglavlja 23 Osnovna prava – sloboda izražavanja i sloboda medija.

Tokom diskusije, pojasnila je da je često harmonizacija pravnog okvira jedno od glavih merila poglavlja, a da se korist od toga, konkretno u oblasti medijske pismenosti, oslikava u primeru transponovanja Direktive o audio-vizuelnim medijskim uslugama u domaći medijski pravni okvir koja je omogućila uvođenje pojma medijske pismenosti u set medijskih zakona koji su sad na snazi, kao i u dva zakona o obrazovanju.

“Medijska pismenost je danas u Srbiji kao i u Evropi, tema u fokusu svih relevantnih aktera na medijskoj sceni i Ministarstvo kulture i informisanja intenzivno radi na strateškom planiranju sistemskog razvoja i unapređenja ove oblasti zajedno sa predstavnicima resornih ministarstava, regulatornog i samoregulatornog tela, medijskih i strukovnih udruženja, projekata, civilnog društva, akademije i međunarodnih organizacija”, zaključila je Zarić.

Učesnici debate su konstatovali da medijska pismenost u današnjem društvu predstavlja novu formu funkcionalne pismenosti građana i neizostavan je faktor u organizaciji svakodnevnog života.

Debatu su organizovali Novosadska novinarska škola i EU info kutak, a deo je regionalnog projekta “Mediji za građane – građani za medije: Jačanje kapaciteta nevladinih organizacija za razvoj medijske i informacione pismenosti na Zapadnom Balkanu” koji uz podršku Europske unije implementiraju partnerske organizacije Mediacentar Sarajevo, Albanski medijski institut, Makedonski institut za medije, Institut za medije Crne Gore, Mirovni Institut i SEENPM.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi