Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Povlačenje VAC-a potresa "Dnevnik"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 06. 2010.

Izvor: B92

Povlačenje VAC-a potresa "Dnevnik"


Novi Sad - Novosadski “Dnevnik” u teškoj situaciji posle najave VAC-a da se povlači iz Srbije.

Povlačenjem nemačke kompanije VAC sa medijske scene Srbije mnogi listovi su zabrinuti, a novosadski “Dnevnik” je možda najtežoj situaciji.

Dugovanja nemačke medijske grupe VAC prema novosadskom “Dnevniku” i dalje su sporna. VAC je vlasnik 55 odsto ovog najstarijeg lista na srpskom jeziku u Vojvodini.

Dušan Vlaović, generalni direktor “Dnevnik Vojvodina presa”, čiji je većinski vlasnik VAC, tvrdi da nikakva dugovanja VAC-a prema “Dnevniku” ne postoje, dok je Pokrajina mišljenja da su ova dugovanja ukrštena.

“Dnevnik Vojvodina pres”, prema rečima zaposlenih, duguje VAC-u od kojih je dizao kredite, a VAC po ugovoru, duguje “Dnevnik holdingu”.

Zbog ovakve situacije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) se boji da bi mnoge kolege zaposlene u ovom listu mogle ostati bez posla.

Ipak predsednik NDNV-a Dinko Gruhonjić misli da se ovde radi o većoj priči.

“Moramo se uveriti da li VAC ima ozbiljne namere da se povuče ili je u pitanju neka krupnija igra, koja nije vezana ni za ‘Dnevnik’, ni za Vojvodinu, nego je u pitanju veća igra u vezi sa beogradskim medijima, pre svega ‘Večernjim novostima’ i svim onim što se dešavalo u poslednje vreme”, ocenjuje on.

I pored toga, pre dva dana Skupština Vojvodine usvojila je odluku o reorganizaciji “Dnevnik holdinga”.

To podrazumeva da se preduzeća koja su ga do sada činila – “Poljoprivrednik”, “Novine i časopisi”, “Štamparija” i “Promet” spoje u jednu firmu. To preduzeće će izdavati “Dnevnik” kao list od pokrajinskog značaja.

Ipak NDNV se ne slaže s tim da "Dnevnik" bude državni list.

“Čuli smo podatak od pokrajinske sekretarke za informacije da je više od 70 odsto medija u Vojvodini pred stečajem. I imam utisak da se ovde na političkom nivou igra ta opasna igra gde se mediji devastiraju kako ne bi mogli da kritikuju i kako bi bili još više podložni raznim vrstama cenzure političkih i ekonomskih pritisaka”, smatra Gruhonjić.

Zaposleni u “Dnevniku” nisu javno hteli da govore o ovom slučaju, ali su nam rekli da je prosek plata novinara u ovom listu manji od 300 evra.

Takođe, mišljenja su da bi Pokrajina, ukoliko se povlačenje VAC-a pokaže tačnim, ipak trebalo da pomogne ovom listu u budućnosti ili da pažljivije izabere svoje partnere.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi