Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Reorganizacija "Dnevnik Holdinga"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 06. 2010.

Izvor: Dnevnik

Reorganizacija "Dnevnik Holdinga"


Skupština Vojvodine dala je saglasnost za reorganizaciju preduzeća “Dnevnik holding”, čiji je osnivač.

To znači da će do kraja godine, rekao je novinarima resorni pokrajinski sekretar za rad i zapošljavanje Miroslav Vasin, biti stvoreni svi uslovi da to preduzeće postane zdrav kolektiv.

Po Programu reorganizacije, obrazovaće se jedinstveno preduzeće koje će zadržati prepoznatljivo poslovno ime “Dnevnik” i u koje će biti vraćena ranije osnovana zavisna društva: “Dnevnik – Poljoprivrednik” AD, “Dnevnik – Novine i časopisi” doo, “Dnevnik – Štamparija” doo i “Dnevnik – Promet” doo. Kao razlog za spajanje navedeno je da je dosadašnji oblik organizacije neracionalan.

Kako se navodi u Programu, uslov za revitalizaciju je obnavljanje grafičke opreme, odnosno potrebno je razmotriti opravdanost osnivanja jedne štamparije koja bi štampala sva izdanja dnevnih novina na jezicima nacionalnih zajednica u Vojvodini, sva izdanja za potrebe pokrajinskih organa, reklamni i prateći materijali, lokalne listove i literaturu.

– Plan reorganizacije znači i da će deo zaposlenih napustiti preduzeće jer će im biti ponuđen socijalni program. Prave se i uslovi da štamparija bude profitabilna i posluje s dobitkom. Takođe, maksimalno će se iskoristiti mogućnosti koje pruža atraktivan prostor u kojem je preduzeće i koji treba oprihodovati – kazao je Vasin uoči skupštinske sednice.

Program reorganizacije obuhvata i redefinisanje odnosa s nemačkom kompanijom VAC. Podsetimo, “Dnevnik holding” i VAC su osnivač i preduzeća “Dnevnik Vojvodina pres” koje izdaje naš list, pri čemu je nemački partner vlasnik s 55 odsto učešća, a pokrajinska firma s 45 procenata.

Naime, u zaključcima Programa se sugeriše prekidanje postupka privatizacije za koju je javni poziv za tendersku prodaju kapitala stavljen van snage 2008. godine.

“Ukratko, nerealno je očekivati strateškog partnera u privatizaciji ’Dnevnika’ kada je dnevni list izvan subjekta privatizacije. Nakon redefinisanja odnosa s VAC-om, razmotriti opcije prodaje akcija društva ili dokapitalizacije”, piše između ostalog u zaključku Programu.

Poslanik SRS-a Saša Santovac rekao je da radikali podržavaju pokrajinski interes da zadrž i vlasništvo u “Dnevniku” i da se zaposlenima omogući posao i zarada, “ali pitamo šta je VAC do sada uradio”. Podsetivši na stav VAC-a da se povlači iz Srbije i na brojne medijske napise o tome, on je pitao i da li je ta kompanija ispunila ugovorne obaveze. – Šta je s opremom? Ovde se navodi da je oprema dotrajala, da nije ulagano. Kakva je reakcija Agencije za privatizaciju? Kakav je stav Vlade Vojvodine? – pitao je taj opozicioni poslanik.

Bez rasprave, Skupština je sa 64 glasa dala “zeleno svetlo” Programu, dok je 13 poslanika glasalo protiv.

S. N.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi