Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  VAC ucenjuje Borisa Tadića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 06. 2010.

Izvor: Pres

VAC ucenjuje Borisa Tadića


Nemačka medijska grupa uputila zvanično pismo predsedniku republike, u kome ga upozorava da će se povući iz Srbije ako ne dobije „Večernje novosti“

Beograd - Nemačka medijska grupa VAC poslala je pismo predsedniku republike Borisu Tadiću, u kome traži pomoć za preuzimanje „Večernjih novosti“. Ukoliko ne dobije pomoć u slučaju „Novosti“, VAC preti da će se povući iz Srbije i da će prodati 50 odsto akcija u dnevnim novinama „Politika“ i vlasništvo u „Dnevniku“ iz Novog Sada, otkriva Pres.

Pismu kompanije VAC predsedniku republike, koje je u kabinet prvog čoveka Srbije stiglo juče ujutru, prethodila je usmena najava čelnika nemačke kompanije u medijskim i političkim krugovima da će se obratiti Tadiću.Tako su čelnici VAC-a u razgovorima sa nekoliko uticajnih ljudi preneli usmenu poruku predsedniku republike da od njega očekuju pomoć u preuzimanju „Novosti“, inače će se uz „veliku buku“ povući iz Srbije.

Čudna komunikacija

VAC je u tim porukama čak i pretio da će posle povlačenja iz naše zemlje iz sve snage lobirati kod nemačkih kompanija da ne ulažu u Srbiju i da će od nemačke vlade tražiti da ukoči evropske integracije Srbije. U tim porukama predsedniku republike bilo je i najava da će VAC pre odlaska otkriti ko je sve iz vladajućih struktura Srbije bio uključen u pregovore o kupovini „Večernjih novosti“!Kako nije bilo odgovora na ove poruke, VAC je napisao zvanično pismo predsedniku republike, u kome ga obaveštava o problemima koje ima sa našim institucijama u vezi sa preuzimanjem „Novosti“ i namerama da napusti Srbiju. Ovakav vid komunikacije između strane kompanije i predsednika republike do sada nije zabeležen i on možda najbolje pokazuje način na koji VAC gleda na jednu od najznačajnijih institucija Srbije.

VAC: Rano za komentar

U kabinetu predsednika republike nisu za Pres želeli da govore o pismu koji su dobili od VAC-a. S druge strane, predstavnik VAC-a u Srbiji Maks Vinterfild je sa „nemam komentar“ odgovorio na pitanja šta piše u pismu koje su uputili predsedniku republike i da li će VAC napustiti Srbiju.- Još je rano da govorimo o tome. Za nekoliko dana ćemo moći malo ozbiljnije da razgovaramo o tome - kaže Vinterfild za Pres.Da bi VAC formalno preuzeo većinski paket akcija „Novosti“, potrebno je da dobije odluku Komisije za zaštitu konkurencije, ali zbog proceduralnih problema te odluke još nema.

Antrfile : Stanko Subotić, VAC, „Novosti“, Beko...

Stanko Subotić Cane, kome se u Srbiji sudi zbog šverca cigareta i za kojim je Srbija raspisala poternicu, optužio je biznismene Milana Beka i Miroslava Miškovića da su njegovim novcem, sa 26 miliona evra, kupili većinski paket „Novosti“. Međutim, VAC je demantovao Subotića i tvrdi da su oni dali novac Beku da u njihovo ime kupi „Novosti“. VAC je tada priznao da mu je saradnik u Srbiji dugo godina bio Stanko Subotić, ali i da su s njim raskinuli saradnju pošto je Cane stavljen na poternicu. Subotić i VAC jedno vreme bili su vlasnici firme za distribuciju štampe „Futura plus“, a VAC je sada vlasnik distributivnog lanca „Štampa“.

S. Marjanović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi