Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  "Pantić" - Rikardu Jakoni
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 06. 2010.

Izvor: Večernje novosti

"Pantić" - Rikardu Jakoni


Sutra se navršava devet godina od ubistva novinara "Novosti" Milana Pantića

Ovogodišnji dobitnik nagrade "Milan Pantić" je italijanski novinar Rikardo Jakona. Ovaj novinar RAI televizije priznanje je zaslužio dokumentarnim filmom "Beskonačni rat", u kome otkriva i drugu stranu događanja na Kosovu i Metohiji za vreme i posle NATO bombardovanja, spregu lokalne vlasti i kriminala i posledice zapadne politike na KiM.

Odluku o laureatu jednoglasno je doneo žiri u sastavu: Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije, Vukašin Obradović, v.d. predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Ljubiša Vujić, direktor JIP "Novi put", Aleksandar Dobrosavljević, predstavnik Književnog kluba "Đura Jakšić" iz Jagodine, i Miloš Antić, urednik "Novosti".

Nagradu za novinarsku hrabrost, u znak sećanja na našeg kolegu Milana Pantića, devetu godinu zaredom zajednički dodeljuju "Večernje novosti", "Novi put", UNS, NUNS i Klub "Đura Jakšić".

Priznanje će biti uručeno sutra u Jagodini, na dan kada je pre devet godina pred kućnim pragom ubijen Milan Pantić, dopisnik "Novosti" iz ovog grada. Pre toga, biće održan pomen.

Prema odluci odbornika Skupštine grada Jagodine, sutra će biti otvoren i Trg Milana Pantića u jagodinskom naselju Tabane.

Iako je u policijskoj istrazi o Pantićevom ubistvu saslušano više od 2.000 osoba, do danas nisu otkriveni motivi, naručioci i ubice. Još pre četiri godine najavljena je "istraga o istrazi njegovog ubistva", ali takav izveštaj nije obelodanjen. I Kompanija "Novosti", i novinarska udruženja, i demokratska javnost očekuju da država ispuni svoju obavezu - otkrivanje ubica Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

E. V. N.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi