Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RRA: Na RTS-u malo programa iz kulture
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 06. 2010.

Izvor: Politika

RRA: Na RTS-u malo programa iz kulture

Na programu prvog kanala Radio televizije Srbije od januara do marta najviše je bilo informativnog programa, preko 14 dana. S druge strane, gledaoci su najmanje mogli da uživaju u kulturno-umetničkim emisijama, jer je njih bilo tek nepunih 12 sati.

Ovo su neki od podataka iz izveštaja predstavljenog na jučerašnjoj sednici Saveta Republičke radiodifuzne agencije, a koji je uradila Služba za nadzor i analizu.

Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA, kazao je da su oni uputili izveštaj programskom odboru RTS, na čiji je zahtev analiza i urađena.

– Oni bi trebalo da zauzmu određeni stav i da se opredele prema podacima koji ovaj dokument sadrži. RRA na sednici nije doneo nikakav eksplicitan zaključak – objasnio je Karadžić.

Na listi najprisutnijih kategorija prikazanih na prvom programu u vrhu su i filmski (ukupno preko 10 dana), vesti (osam dana), a samo dan manje prikazivane su serije. Na samom dnu, pored kulturno-umetničkog, nalaze se sportski i verski program sa 14, odnosno 17 sati emitovanja.

Karadžić je za „Politiku” objasnio i to da ne postoji zakonska odrednica koja govori koliko treba da ima naučnog, koliko dečjeg ili bilo koje druge kategorije programa. Ono što zakon traži od RTS je da ispuni do kraja godine kvotu od 10 odsto učešća nezavisne produkcije.

– To će oni verovatno učiniti, jer za sada na prvom kanalu imaju 7,5 odsto nezavisne produkcije, a na drugom 8,76 odsto – naveo je Karadžić.

Interesantno je da na drugom program RTS opet dominira informativni program, ali i da su muzički, naučno-obrazovni, kulturno-umetnički i dokumentarni program ravnopravnije izbalansirani.

V. M. D.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi