Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Preminuo novinar Rodoljub Gerić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 06. 2010.

Izvor: Politika

Preminuo novinar Rodoljub Gerić


Rodoljub Gerić juče je zatvorio svoj krug dug 59 godina: posle duge i teške bolesti preminuo je u Beogradu.

U novinarskim krugovima i među prijateljima bio je poznat kao Gera, Role ili Gerasim, kako sam ga ja zvao od milja.

Bio je dugogodišnji novinar „Politike“, ekonomski komentator i urednik, ekspert za svetsku privredu i finansije. Proglašen je za najboljeg privrednog novinara u Srbiji 2006. godine.

Pre nekoliko godina, posle nesporazuma s tadašnjim rukovodstvom, otišao je iz „Politike“. Nije želeo da uzme otpremninu: „Vratiću se kad oni odu“, govorio je. „Oni su otišli“, ali...

Jedno vreme bio je glavni i odgovorni urednik „Glasa javnosti“ i predstavnik za štampu u EPS-u. Uređivao je i glasilo EPS-a.

Umeo je s rečima i rečenicama. Njegove nedeljne kolumne u „Politici“ („Život s računom“ i „Planetarna ekonomija“) i danas se pamte. Lepo je slikao i svirao klasičnu gitaru.

Godinama smo sedeli jedan naspram drugog na Spoljnoj, naizmenično se častili kafama i vicevima i razmenjivali informacije i probleme. Bili smo i teniski rivali: Gera je imao ubitačnu servu.

Zajedno s Gerom otišla je i jedna prostrana galerija likova, osmeha, slika, gitara, teniskih reketa, kao i jedan prebogat džuboks muzike koju je obožavao. Bio je šampion privrednog novinarstva i tečno je govorio francuski i engleski. Pripadao je generaciji koja je stasavala uz „Bitlse“, stripove i „žitan“ bez filtera. Više je voleo da priča nego da sluša. Imao je običaj da gestikulira i da pomalo crno gleda na svet.

Rodoljub Gerić umeo je da bude prijatelj. Imao je u sebi sve ono što bi svako poželeo: humor i šarm, enciklopedijsko znanje i užu specijalnost, čovečnost i dobrodušnost, a nadasve široko srce.Iza njega ostalo je dvoje dece, hiljade novinskih članaka, slika i melodija na gitari.

Gerasime, neka ti je laka zemlja.


Antrfile : Kremacija u utorak

Rodoljub Gerić biće kremiran u utorak, 8 juna, u 16 časova na Novom groblju u Beogradu.

P. Mićković



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi