Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Čačak pomaže svoje novinare
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 06. 2010.

Izvor: Politika

Čačak pomaže svoje novinare


Lokalne redakcije dobijaće svakog meseca milion dinara iz gradskog budžeta

Čačak - Gradonačelnik Čačka Velimir Stanojević potpisao je ugovore o „informisanju od lokalnog značaja“ sa direktorima pet glasila čije je sedište u ovom gradu. Te redakcije će svakog meseca među sobom deliti ukupno milion dinara, sa PDV-om, i na taj način popraviti položaj novinara pošto u pojedinim kućama plate kasne i nekoliko meseci.

– U gradskom budžetu za ovu godinu informisanju je namenjeno deset miliona dinara, a prvenstvena dužnost nam je da ih usmerimo u pravovremeno obaveštavanje građana o svemu što se ovde zbiva. Pored toga, verujem da će ovi ugovori pozitivno uticati i na materijalne prilike čačanskih novinara, čiji profesionalni standardi nikad nisu bili sporni – rekao je gradonačelnik Stanojević za „Politiku“.

Ovo je nova preraspodela informativnog dinara u gradu, pošto je do kraja prošle godine taj budžetski novac odlazio uglavnom redakcijama nastalim u okrilju „Čačanskog glasa“, čiji je osnivač bio ovaj grad. Od decembra, međutim, sve čačanske redakcije su u privatnom posedu, što je gradskom rukovodstvu nametnulo obavezu da proširi krug korisnika.

Tako će ugovor grada i regionalne TV Čačak ovom kanalu donositi 350.000 dinara neto svakog meseca, uz obavezu da proizvede i emituje predviđeni broj priloga. To podrazumeva, pored drugog, po dva priloga u dnevnim emisijama „Glasnik“ i „Presek“, kao i jednočasovnu emisiju „TV parlament“ svake sedmice. Grad će po istom ugovoru plaćati i 63.000 dinara poreza na dodatu vrednost a ugovor je, u ime TV Čačak, potpisala direktor Svetlana Bojović.

Drugi po visini je ugovor lokalne RTV Galaksija 32 (vlasnik Mišula Petrović), a zaključen je na 200.000 dinara mesečno. Produkcija „ČA-video“, čiji je osnivač Gvozden Nikolić, zaključila je ugovor na 128.000 dinara, a Radio Čačak na 80.000 dinara. Peti je ugovor o poslovnoj saradnji grada i nedeljnog lista „Čačanski glas“ u visini od 95.000 dinara neto. Ugovor sa Galaksijom važi od 20. maja, sa TV Čačak od 25. maja a sa ostalim glasilima od 1. juna, i svi ističu 31. decembra ove godine. Novinske kuće obavezne su da građane informišu „istinito, objektivno, potpuno i blagovremeno u skladu sa zakonom, pravilima struke i novinarske etike“, i da uz fakturu dostavljaju overen i potpisan pregled emitovanog programa i objavljenih tekstova. U toku sedmice, pisarnica gradske uprave u Čačku primila je i ponudu Radio Ozona i lista „Čačanske novine” (osnivač i vlasnik oba glasila je Stojan Marković) i o tome će gradonačelnik Stanojević naknadno odlučiti.

Na ove ugovore, inače, ne primenjuje se Zakon o javnim nabavkama pa nije bilo oglasa za dostavljanje ponuda, već su prispele na osnovu internog poziva upućenog redakcijama čije je sedište u Čačku.

Pored ovoga, iz iste stavke gradskog budžeta plaćaju se direktni prenosi sednica Skupštine grada. Odbornička većina odlučila je, na zasedanju održanom 21. aprila ove godine, da taj posao poveri Radio Čačku, po ceni od 68.000 dinara za dan prenosa, plus PDV.
Gvozden Otašević



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi