Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Srpski novinar iz izraelskog zatvora stiže danas u Beograd
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 06. 2010.

Izvor: 24 sata

Srpski novinar iz izraelskog zatvora stiže danas u Beograd


Greta Berlin iz pokreta „Free Gaza“ rekla je za „24 sata“ da su Izraelci pustili sve zatvorenike osim četvoricu...


Srđan Stojiljković je nakon 48 sati provedenih u zatvoru Ela, jednom od najbolje čuvanih u Izraelu, pušten juče na slobodu. On je specijalnim letom iz Tel Aviva stigao u Istambul, gde ga je dočekao srpski konzul Vasilije Petković, koji mu je obezbedio prenoćište i koji će pomoći da se danas organizuje let kojim bi srpski novinar bio prevezen za Beograd.

Srpski državaljanin Srđan Stojiljković, kamerman koji živi u Njujorku, a koji je nakon napada Izraelaca na brodove sa humanitarnom pomoći odveden u zatvor u pustinji Negev, trebalo bi da danas stigne u Beograd letom koji mu je srpski konzulat organizovao iz Istambula.

Slobodan Radeta, srpski konzul u Istambulu, rekao je za „24 sata“ da je najbitnije da je Stojiljković zdrav i da je izvukao živu glavu. Stojiljkovića je u Istambulu dočekao konzul Vasilije Petković, koji mu je obezbedio prenoćište i hranu i pomogao da bezbedno stigne do Beograda.

Stojiljkovića je u zatvoru, dan pre nego što je pušten, posetio Milutin Stanojević, otpravnik poslova srpske ambasade u Izraelu. Iz Ministarstva spoljnih poslova rekli su nam da je Stojiljković prilikom posete rekao Stanojeviću da je dobro i da nije životno ugrožen.

Greta Berlin iz pokreta „Free Gaza“ rekla je za „24 sata“ da su Izraelci pustili sve zatvorenike osim četvoricu Palestinaca, ali su izraelski mediji javili da su svi uhapšeni pušteni i odvezeni na aerodorm odakle će odleteti u svoje zemlje. Berlin je dodala da su zatvorenicima tokom boravka u zatvoru posete bile dozvoljene samo od 13 do 16 sati, što je, kaže ona, bilo vrlo malo vremena, s obzirom na to da ih je bilo više stotina i da nije bilo dovoljno vremena da se posete svi zatvorenici. Ona je dodala i da rodbina i prijatelji nisu mogli direktno da razgovaraju sa svojim najbližima, nego da su to činili preko advokata.

Neki od aktivista rekli su i da je odnos pre deportacije prema njima bio loš.

- Izraelci su nas sve ponižavali, bili su brutalni, ali naša poruka puštena je svetu da blokada Gaze treba odmah da bude ukinuta - rekao je kuvajtski poslanik Valid al Tabtabai.

Antrfile : Svi aktivisti pušteni i deportovani kućama


Izrael je preksinoć počeo deportaciju zatvorenika, a poslednja dva autobusa napustila su zatvor juče oko 14 sati po lokalnom vremenu. U jednom je bio i Srđan Stojiljković, potvrdili su u upravi zatvora. Portaprol izraelskog premijera Mark Regev rekao je da se nastojalo da deportacija bude što brža. „Ti ljudi ne vole moju zemlju i nema razloga da im se boravak produžava“, rekao je on. Regev je dodao da su dali istu ponudu kao i prethodnom konvoju, brodovima koji plove ka Gazi, da pristanu u civilnu luku Ašdod, uz garancije da će sva pomoć biti isporučena Palestincima.

M. Pejić

 
 



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi