Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Drama u Gazi: Izraelci uhapsili i Srbina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 06. 2010.

Izvor: Pres

Drama u Gazi: Izraelci uhapsili i Srbina


Snimatelj Srđan Stojiljković nalazi se u pritvoru u Izraelu. On je jedan od 480 privedenih putnika sa brodova sa hamunitarnom pomoći za pojas Gaze, koje je izraelska vojska napala pre dva dana u Sredozemnom moru.

Srpski snimatelj Srđan Stojiljković, putnik na jednom od šest brodova koje su izraelski vojnici napali pre dva dana u Sredozemnom moru, nalazi se u pritvoru u Berševi, na jugu Izraela. On je uhapšen sa još 479 aktivista konvoja koji je prevozio humanitarnu pomoć Palestincima u Gazu.

Prema navodima medija, otpravnik poslova u Ambasadi Srbije u Izraelu Milutin Stanojević otputovao je u Berševu, gde će se sastati sa našim državljaninom i izraelskim vlastima.

Stojiljković je, inače, radio za pokret „Slobodna Gaza", koji je organizovao humanitarnu misiju. Srđan živi u Njujorku, gde radi kao samostalni snimatelj. Povremeno sarađuje sa novinskom agencijom Asošiejted pres. On je bio jedan od novinara koji su pratili „Marš za slobodu" krajem prošle godine. Tada se 1.300 aktivista iz 42 zemlje sveta okupilo na graničnom prelazu Rafa između Egipta i Gaze, u pokušaju da probiju blokadu granice.

Nedovoljne osude UN


Prema navodima medija, Srđan je pre nego što je ovoga puta krenuo na put u Gazu posetio Srbiju. Došao je na jedan dan da se vidi sa prijateljima, a roditeljima nije rekao kuda ide da se ne bi brinuli.

Od ukupno 700 putnika sa šest brodova, koji su nosili oko 10.000 tona humanitarne pomoći Palestincima u pojas Gaze, 48 njih je juče upućeno na aerodrom i biće vraćeno u svoje zemlje, a jedan broj se nalazi na lečenju u bolnici. Među prvima koji su deportovani bila su šestorica Grka. Oni su se juče vratili u Atinu. Među onima koji su se vratili je i jedna Turkinja sa bebom.

Zbog prekjučerašnjeg napada izraelskih komandosa na brodove sa humanitarnom pomoći, u kojem je poginulo najmanje deset ljudi, hitno se sastao i Savet bezbednosti UN. U saopštenju, usvojenom nakon više od 10 sati zasedanja iza zatvorenih vrata, SB UN osuđuje akciju izraelske mornarice i poziva na brzu, nezavisnu, kredibilnu i transparentnu istragu o celom slučaju. Analitičari ocenjuju da je saopštenje SB UN blago, podsećajući da ono ima manju težinu nego rezolucija.

Naime, dokument, koji je izdao SB UN rezultat je kompromisa između Turske i SAD. Turska je bila protiv ublažavanja kritika na račun Izraela, dok su SAD, najbliži saveznik jevrejske države, tražile da se brižljivo biraju reči.

Kamen spoticanja bila je reč „postupak" i da li je upotrebiti u množini ili jednini. Turska je zahtevala da se upotrebi jednina, kako bi se time istaklo da je Izrael sam odgovoran za pogibiju aktivista. Turski predstavnik nije želeo da se složi sa množinom, koja bi sugerisala da aktivisti koji su napali komandose snose deo odgovornosti. SAD su, takođe, insistirale na tome da Izrael sam sprovede istragu, ali će UN odlučiti ko će je voditi.

Traži se oslobađanje putnika

U saopštenju SB UN zahteva se i momentalno oslobađanje civila.

Sastanku iza zatvorenih vrata prethodio je jedan u trajanju od sat i po, kojem su novinari mogli da prisustvuju. Za to vreme mnogi govornici kritikovali su izraelsku akciju, ocenivši da je došlo vreme da se ukine blokada pojasa Gaze.

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu izraelsku akciju nazvao je državnim terorizmom.

S druge strane, Izrael se branio tvrdnjama da je na akciju bio primoran jer je flota bila sve samo ne humanitarna. Zamenik izraelskog ambasadora u UN Daniel Karmon ocenio je da su organizatori upotrebili humanitarnu pomoć kao pokriće da pošalju poruku mržnje. On je rekao da su aktivisti koristili noževe, motke i drugo oružje da napadnu vojnike, koji su upali na najveći brod „Mavi Marmara".

Hanin Zoabi: Učesnici misije nisu bili nasilni

Članica izraelskog Kneseta (parlamenta), Arapkinja Hanin Zoabi, putnica na jednom od šest brodova u konvoju koje je napala izraelska mornarica, izjavila je da je cilj Izraela bio ne samo da se plovidba zaustavi, već da se izazove najveći mogući broj žrtava.

Ona je optužila Izrael da je počinio zločin prilikom preuzimanja kontrole nad jednim od brodova. Zoabi je naglasila da učesnici misije nisu imali nikakve nasilne namere.

- Cilj je bio da probijemo opsadu. Nismo planirali sukob. Izrael je izveo provokativnu vojnu operaciju. Navikao je da radi šta hoće s Palestincima - rekla je Zoabi.

Ona je prepričala šta se dogodilo kobne večeri.

- Ušla sam u kapetanovu sobu. Od njega su izraelski vojnici tražili da stane, a on je rekao da smo mi turski brod. Bili smo udaljeni 130 milja od pojasa Gaze. Bilo je 23.30 sati. Videli smo četiri izraelska plovila. Bili su udaljeni jer smo bili u međunarodnim vodama. U 4.15 časova videla sam da brodovi prilaze. Posle 15 minuta snage su se brzo spustile iz helikoptera.

Nisam čula nikakvo upozorenje s brodova zbog buke. U roku od tri minuta bilo je troje mrtvih. Čitava operacija trajala je jedan sat - navela je Zoabi.

Ona je dodala da nije bilo palica, ni bilo čega sličnog, već samo pucnjave iz pištolja sa izraelskih brodova.

I Srbija osudila izraelsku akciju

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije juče je saopštilo da podržava sve zahteve, pre svega zahtev Saveta bezbednosti UN, za hitnu i nepristrasnu istragu prekjučerašnjeg napada izraelskih snaga na konvoj brodova. Ministarstvo je osudilo prekomernu upotrebu sile koja je dovela do žrtava među civilima i pozvalo na uzdržanost i poštovanje međunarodnog prava. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izrazilo je i saučešće porodicama civila koji su nastradali u incidentu pre dva dana.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi