Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pitanje - odgovor
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 06. 2010.

Izvor: Danas

Pitanje - odgovor


Kako komentarišete neuspeh Ministarstva zdravlja da usvoji pravilnik o izveštavanju medija?

Rodoljub Šabić poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti - S obzirom na polaznu ideju da izvršna vlast uvede pravilnik o izveštavanju medija u zdravstvu, koji je u suprotnosti sa slobodama medija, ovaj neuspeh je zapravo uspeh.

Jelka Jovanović
potpredsednica NUNS - Svako uputstvo državnih institucija medijima može se smatrati pritiskom i, u tom smislu, Ministarstvo zdravlja je doživelo neuspeh. S druge strane, činjenica da je novinarskim udruženjima predalo sporan dokument i zamolilo ih da organizuju javnu raspravu, može se oceniti kao izvestan pozitivan pomak. Etika u novinarstvu više je stvar samoregulacije nego prinude. Napokon, revolt kolega koji prate zdravstvo bio je opravdan.

Nino Brajović
generalni sekretar UNS - Neuspeh Ministarstva je uspeh zdravog razuma i uspeh novinarskog esnafa da se ne donose uputstva koja izlaze iz okvira kodeksa i zakona. Neverovatno je da državni organ usvaja pravilnik o izveštavanju novinara koji izlazi iz okvira zakona.

Dragan Cvetić predsednik Sindikata lekara i farmaceuta - Zadovoljan sam što je pokušaj Ministarstva zdravlja doživeo neuspeh. Novinari imaju svoj kodeks koji je apsolutno prihvatljiv i Ministarstvo ne sme da uređuje pravila o izveštavanju. Više puta sam naglašavao da je velika potreba da se izveštava o zdravstvu, jer to ljudi moraju da znaju. Reakcija novinara koji su izašli s konferencije na kojoj je predstavljena preporuka je sasvim prihvatljiva.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi