Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ministarstvo zdravlja Srbije odustalo od „Medijskog pravilnika“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 06. 2010.

Izvor: Pres

Ministarstvo zdravlja Srbije odustalo od „Medijskog pravilnika“


Beograd - Ministarstvo zdravlja odustalo je od izrade preporuka za izveštavanje medija o zdravstvu jer je radna verzija ovog dokumenta izazvala negodovanje novinara i strukovnih udruženja, koji su ga označili kao sraman pokušaj gušenja slobode medija.

Na adresu Udruženja novinara Srbije u petak je stigao dopis iz Ministarstva zdravlja u kojem, između ostalog, stoji da oni ne treba da budu nosilac ovog procesa već da je to posao za novinarska udruženja.

- Ova inicijativa je izazvala burne reakcije nekih novinara i shvaćena je kao pritisak na njihov rad, što nije bila namera. Ministarstvo zdravlja ne treba da bude nosilac ovog procesa. Uvereni smo da će novinarska udruženja na najbolji mogući način preduzimati dalje aktivnosti na unapređenju izveštavanja o medicini. Ministarstvo zdravlja je na raspolaganju za sve dalje aktivnosti o kojima se postigne dogovor - stoji u dopisu, koji je potpisao ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Sporne preporuke o izveštavanju u zdravstvu bile su tema i jučerašnjeg okruglog stola koji je organizovalo Udruženje novinara Srbije.

Novinar Petar Jeremić rekao je da posle svega ostaje nejasno kome su ove preporuke bile potrebne kada već postoje Zakon o informisanju i Kodeks novinara.

- Oni su prekršili Zakon o informisanju i novinarski kodeks jer su pisali nešto što je u suprotnosti s njima! Ja hoću da verujem da je njihova namera bila dobra, ali u javnosti se stiče utisak da je ipak bila zlonamerna. Šta su hteli? Da disciplinuju novinare? E, pa nisu uspeli - rekao je Jeremić.

V. Nedeljković


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi