Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinari na sudu nemaju šanse
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 05. 2010.

Izvor: Dnevnik

Novinari na sudu nemaju šanse


Lokalni moćnici dave lokalne medije sve češće i žešće

Pritisci na lokalne medije su poslednja dva meseca sve češći i žešći,sprovode ih lokalni moćnici podizanjem tužbi i izjavama koje narušavajuposlovni ugled medija, direktnim pretnjama koje predstavnici lokalnih upravaupućuju medijima u “svom” ataru... a efekat svega toga je gašenje medija –tvrdi advokat "Lokal presa" Dragan Lazarević.

Ukazao je i na to da tužbe ne podnose obični građani već "oni koji sebesmatraju dovoljno moćnim", mnoge redakcije i žurnalisti uvode autocenzuru, štomože dovesti do ukidanja nezavisnog novinarstva.

Predsednik Upravnog odbora"Lokal presa" Dejan Miladinović naglašava da su lokalnim medijima opali prihodiod marketinga, a pitanje je da li će izdržati dodatne pritiske privrednika,lokalnih vlasti, tužilaca i sudija. Apelovao je na ministarstva pravde iunutrašnjih poslova da novinare i ostale građane zaštite koliko i javneličnosti.

Predsednik NUNS-a Đorđe Vlajić je ocenio da se "medijska sloboda osvajala namilimetre, a gubi na kilometre, što se posebno vidi u lokalnim medijima. Kakoodmiče proces demokratizacije vlast se sve bahatije odnosi prema medijima, nekiod njih neće izdrž ati tranziciju, ali ne smeju biti meta nečije volje da ihgasi, jer ne pristaju da budu razglasi. Uz to se vidi i nova sudska praksa dase kažnjavaju i kada za to nema osnova".

Predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija Saša Marković kaže da ćeprva žrtva ekonomske krize biti lokalni mediji, kojima preti nestanak iliotežano poslovanje, ali je od toga mnogo teža samovolja mesnih kabadahija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi