Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Strah od otkaza hara redakcijama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 05. 2010.

Izvor: Dnevnik

Strah od otkaza hara redakcijama


Novinari uglavnom siromašni, obespravljeni, mobingovani-ućutkani

Sindikat novinara Srbije ukazao je na dramatičan položaj zaposlenih u lokalnim medijima, koji zbog najčešće problematičnih privatizacija, odlaze u stečaj.

Novinari ostaju bez posla i socijalnog programa, minimalac im mesecima ne isplaćuju, niti uplaćuju doprinose za zdravstveno i penzijsko osiguranje, samo su neki su od problema prezentovanih na tribini “Zaustavimo gašenje lokalnih medija”.

–Iz straha da ne izgube posao, zaposleni ne smeju ni da se oglase, niti sindikalno organizuju, što je jedna vrsta mobinga – ocenila je predsednica SNS-a Dragana Čabarkapa.

Njen sindikat traži da se poslodavac zakonski obaveže na to da isplaćuje plate i doprinose zaposlenima, kao što državi plaća porez i ako to ne uradi do 10. u mesecu, bude kažnjen kao kad ne izmiruje obaveze prema državi. Tražimo i, rekla je Dragana Čabarkapa, da neisplaćivanje zarada i doprinosa bude uslov za raskid ugovora o privatizaciji, a u slučaju stečaja – da vlasnik odgovara celom svojom imovinom.

Zahteva se i da esnafska udruženja i sindikati učestvuju u izradi novog zakona, te da se u predloženi zakon o mobingu ugradi odredba o krivič nom sankcionisanju zlostavljač a.

–Tražimo i da oba esnafska udruženja podrže usvajanje granskog kolektivnog ugovora za zaposlene u medijima – rekla je ona, i dodala “da su zahtevi možda radikalni, ali nešto mora da se menja u položaju zaposlenih u medijima. Ako oni dobijaju minimalne zarade, ne može biti profesionalnog novinarstva i slobode medija.

Čabarkapa je navela da trenutno od oko 8.000 novinara zaposlenih na neodređeno vreme ili honorarno, polovina prima neredovne i minimalne zarade.

Ukazala je i na to da novinari kojima nisu uplaćeni porezi i doprinosi imaju pravo na to da podnesu zahtev za povezivanje radnog staža.Na tribini su učestvovali predstavnici lokalnih medija iz Kragujevca, Novog Sada, Pančeva, Čačka, Ćuprije, Jagodine, Despotovca, Pančeva i Šapca, Ministarstva kulture, NUNS-a i predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi