Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dogovor ili sledeći stečaj
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 05. 2010.

Izvor: Večernje novosti

Dogovor ili sledeći stečaj


Odbor za informisanje Skupštine Vojvodine prihvatio je juče informaciju o stanju u novinskoj kući „Dnevnik“ koja sadrži predloge rešenja narušenih odnosa između „Dnevnik holdinga“ i nemačke kompanije VAC.

Oni su, u odnosu 45:55 odsto, suvlasnici preduzeća „Dnevnik Vojvodina pres“ (DVP), odnosno lista „Dnevnik“.Pregovori srpskog i nemačkog partnera trebalo bi da se nastave krajem maja, a prva varijanta rešenja koju sadrži informacija rukovodstva „Dnevnik holdinga“, prihvaćena na skupštinskom odboru, jeste da se krediti od 3,2 miliona koje je VAC dao DVP, konvertuju u njegovo učešće u kapitalu tog preduzeća.

Isto bi se uradilo i sa potraživanjima „Dnevnik holdinga“ za neplaćenu zakupninu, vrednost stvari unetih u DVP pri osnivanju 2003. i procenjenu vrednost prenetih prava na naslov i žig.Posle toga, nemačka kompanija i dalje će biti većinski vlasnik, ovoga puta u odnosu 51:49 odsto.

Po drugoj predloženoj varijanti o kojoj bi, takođe, trebalo da se razgovara sa predstavnicima VAC-a, obe strane bi otpisale sopstvena potraživanja, a „Dnevnik holding“ bi povukao i tužbu za 640.000 evra neplaćenog zakupa, podnetu sudu u Esenu, posle čega bi saradnja bila nastavljena.

Ukoliko nijedan od ova dva predloga ne bude prihvaćen biće, kako se navodi u informaciji, stvoreni uslovi da se nad DVP pokrene stečaj, posle čega bi obe strane svoja potraživanja pokušale da namire iz stečajne mase, ali bi osnivačka prava nad listom „Dnevnik“ bila vraćena „Dnevnik holdingu“.

Antrfile : Štampa u forumu


Odlukom rukovodstva DVP, list „Dnevnik“ se, odnedavno, više ne štampa u štampariji „Dnevnik holdinga“, već u štampariji „Foruma“. Pošto pokrajina finansira obe te štamparije, kao i štampariju novosadskog preduzeća DES, deo budućih pregovora sa VAC-om biće i predlog da se sve tri objedine u jednu, a Nemci u njeno opremanje ulože između 1,5 i 2,5 miliona evra. Time bi delimično kompenzovali obavezu iz ugovora o osnivanju DVP da tom preduzeću ustupe štamparsku mašinu vrednu četiri miliona evra.

Đ. V.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi