Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Spomen-kuća za prvo pero
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 05. 2010.

Izvor: Večernje novosti - Srbija

Spomen-kuća za prvo pero


Smederevska Palanka - U gradu na Jasenici održana je završna manifestacija „Dani Pere Todorovića“, posvećena prvom modernom srpskom novinaru i poznatom književniku s kraja devetnaestog i početka dvadesetog veka, koji je 1852. godine rođen u obližnjem selu Vodica.

Svečanost je protekla u znaku akcije Udruženja novinara Srbije i Zavičajno-turističkog udruženja „Vidovača“ za izgradnju identične kuće u kakvoj je Todorović rođen. Kamen temeljac će verovatno uskoro biti postavljen, jer je materijal već počeo da stiže.

Baš u trenucima kada se odvijala završna manifestacija u Vodice je dopremljeno 5.584 crepa za krov cele kuće. To je poklon Fabrike građevinskog materijala „Potisje“ iz Kanjiže. Transport je, takođe donatorski, obavila firma „Transportšped“ iz Beograda. Pošiljka je u selu dočekana sa velikom radošću pa su mnogi pohitali da pomognu pri istovaru.

Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije, rekao je da je Pera Todorović značajan ne samo za istoriju ovoga kraja nego i za istoriju srpskog novinarstva, tako da svi koji pružaju pomoć za izgradnju njegove spomen-kuće, poput fabrike iz Kanjiže, ulažu u budućnost našeg novinarstva.

- Želimo da njegov zavičaj postane mesto na kojem će se razvijati i istraživati ideje savremenog novinarstva, koje je Pera Todorović postavio „Malim novinama“, a koje su kao prvi dnevni list u Srbiji, izlazile u neverovatnom tiražu od 30.000 primeraka. Osim toga, on je u istoriji novinarskog organizovanja bio drugi predsednik udruženja i na tom mestu ostao je tri godine. Ujedno je bio i obnovitelj Srpskog novinarskog udruženja koje je pre toga imalo značajnu pauzu u svom radu.

Po rečima Miodraga Zagorčića, predsednika Zavičajno-turističkog udruženja „Vidovača“, palanački preduzetnik Milan Vasiljković pokloniće drvenu građu za krov spomen-kuće i besplatno će da obavi pokrivanje celog objekta. Firma „DM Invest“ takođe iz Palanke najavila je da će donatorski da obavi sve zemljane radove - kopanje podruma i temelja.

Prvi donator je bio poznati palanački arhitekta Avram Krstić, koji je besplatno uradio projekat po uzoru na autentičnu rodnu kuću Pere Todorovića. Kuću je pre 150 godina napravio Perin otac Jovan Todorović, bogati trgovac u jaseničkom kraju. Zgrada je dotrajala i odavno nije za stanovanje.

Nova kuća praviće se preko puta stare, u dvorištu Danovne škole „Olga Milošević“. To će biti zavičajna kuća sa više sadržaja. Postojaće biblioteka sa knjigama i novinama Pere Todorovića, jedan prostor planiran je za bogatu etnozbirku, a postojaće i sala u kojoj će se održavati manifestacije posvećene tvorcu modernog srpskog novinarstva i voditi razgovori o aktuelnom trenutku u današnjoj žurnalistici.

Antrfile : Stecište novinara


imaIi smo sreće da se ovde rodi veliki novinar Pera Todorović, da se formira Udruženje „Vidovača“ koje neguje sećanje na njega i da ceo kraj obiluje lekovitim vodama i drugim prirodnim i istorijskim bogatstvima. Lokalna samouprava podržava akciju za izgradnju zavičajne kuće i želimo da selo Vodice postane stecište novinara Srbije - rekao je Slavoljub Đurić, predsednik Skupštine opštine.

Z. Golubović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi