Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Bivši radnici tuže „Večernje novosti”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 05. 2010.

Izvor: Politika

Bivši radnici tuže „Večernje novosti”


Novinari koji su deo radnog veka proveli u redakciji kažu da nisu obavešteni o privatizaciji, a u kompaniji tvrde da nisu bili zainteresovani


Pre pet godina 30 bivših radnika „Večernjih novosti” tužilo je ovu novinsku kuću, direktora Manojla Vukotića i državu Srbiju, jer uprkos dugogodišnjem radu nisu dobili nijednu akciju.

Ono što im je zajedničko je činjenica da u vreme privatizacije „Večernjih novosti” više nisu bili zaposleni, a, kako tvrde, ni obavešteni o tom procesu.

– Ima nas trideset, od toga dvadeset tri novinara. Ukupno imamo 300 godina radnog staža u „Novostima”, a nemamo ni jednu jedinu akciju. Podneli smo dve tužbe, prvu 2005. godine i drugu 2008, jer nas je Nikola Novaković, naš prvi advokat, prevario i zloupotrebio. Uz to bio je u konfliktu interesa, jer je tada bio poslanik u skupštini Srbije i predsednik Odbora za privatizaciju – objašnjava Nataša Marković, bivša novinarka ovog medija i direktorka izdavačke kuće „Plavi jahač grupa”.

Na spisku oštećenih nalazi se dosta uglednih novinara, među kojima su Slavoljub Đukić, Grujica Spasović, Slobodanka Ast, Nenad Lj. Stefanović....

– Iskreno se nadam da ćemo pravdu naći u Srbiji, da nećemo morati ceo slučaj da internacionalizujemo i vodimo sudski spor pred međunarodnim sudom u Strazburu – kaže za „Politiku” Nataša Marković. Ona podseća na probleme tokom privatizacije ove medijske kuće.

– Poznato je da je Trgovinski sud 2000. godine poništio prvu privatizaciju kompanije iz 1999. godine i da je Ministarstvo za ekonomsku i vlasničku transformaciju naložilo kompaniji „Večernje novosti” da se cela procedura privatizacije ponovi, što nikada nije učinjeno. Novi krug privatizacije je objavljen 2005. godine .

U Registar je upisana vlasnička struktura iz 1999. godine u kojoj je 63, 34 odsto akcija pripalo malim akcionarima, 7,15 odsto PIO fondu, a 26,61 procenata državi... Najveći deo akcija, 56 odsto, prodat je 2006. godine firmama iza kojih stoje Milan Beko i Miroslav Mišković – tvrdi naša sagovornica.

S druge strane, advokat „Večernjih novosti” Tihomir Hrnjak odbacuje sve tvrdnje bivših radnika te kompanije.

– Vrlo je nekorektno jedan sudski postupak prepričavati kroz novinske članke. Iako tvrde da nisu bili obavešteni, obaveštenje je postojalo kroz javno oglašavanje i na javnim tablama u sedištu „Novosti”. Po mom mišljenju, u pitanju je ljudski faktor. Kada je akcija vredela 400 evra niko nije bio zainteresovan, a kada je prodata na berzi za 4.000 evra bio sam zatrpan tužbama kojekakvih akcionara – objašnjava Tihomir Hrnjak.

V. Dugalić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi